”En ændret blodsukkerkontrol under intensivbehandling kan potentielt resultere i en negativ effekt på hjertefunktionen, især hos patienter med høje blodsukkerniveauer før indlæggelse,” siger Tina Vilsbøll, som er ansvarlig for studiet.

Danske forskere vil undersøge, hvordan corona påvirker blodsukker og hjerte

Et samarbejde mellem endokrinologer og kardiologer skal belyse, hvordan patienter med diabetes klarer en COVID-19-infektion i forhold til deres blodsukkerregulering og hjertets pumpefunktion. 

Samarbejdet kommer efter, at statistikker fra Italien viser, at 33 procent af COVID-19 relaterede dødsfald forekommer hos patienter med diabetes. 

Dansk forskning har tidligere vist, at en akut stigning i blodsukkeret hos personer med type 2-diabetes medfører en stigning i hjertets pumpefunktion. Derudover har man set, at en normalisering af blodsukkeret hos intensivpatienter kan medføre øget dødelighed. 

”En ændret blodsukkerkontrol under intensivbehandling kan potentielt resultere i en negativ effekt på hjertefunktionen, især hos patienter med høje blodsukkerniveauer før indlæggelse,” siger Tina Vilsbøll, professor i klinisk endokrinologi ved Steno Diabetes Center Copenhagen, som er ansvarlig for studiet.

Novo Nordisk Fonden har støttet projektet med 2.992.500 kr., som udføres i et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Copenhagen, Herlev og Gentofte Hospital samt Hvidovre Hospital. Projektet forventes at vare til sommer, hvorefter data vil analyseres og blive offentliggjort. 

”Vi håber, at resultaterne kan bidrage til at forklare, hvorfor patienter med diabetes er overrepræsenterede på intensivafdelingerne, og hvordan vi skal hjælpe dem gennem blodsukkerregulering. Vi regner med at være klar til efteråret med resultaterne, hvor en ny smittebølge muligvis kan finde sted, men studiet forventes tillige at kunne bidrage til optimeret behandling af indlagte diabetespatienter mere generelt,” siger Tina Vilsbøll

GLYCOVID-19, som studiet kaldes, er et eksplorativt og observationelt studie, hvor forskerne ikke vil interagere med normale hospitalsprocedurer. Forskerholdet bag projektet vil måle blodsukker, vurdere blodets koagulationsevne og foretage ekkokardiografi af patienter med og uden diabetes og som har  en COVID-19-infektion ved ankomst til hospitalet og under indlæggelse.

Det vil de gøre i to grupper af patienter:

1) nyligt indlagte patienter på medicinsk afdeling med COVID-19 og diabetes, og

2) nyligt overflyttede eller indlagte patienter på intensivafdelingen med COVID-19 med og uden diabetes.

Det forskerholdets mål at inkludere 40 patienter indlagt på medicinsk afdeling og 60 patienter indlagt på intensivafdelingen. Gruppen af intensivpatienter vil blive delt 1:1 mellem patienter med og uden diabetes.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner