Antibiotika i det første leveår øger risikoen for type 1-diabetes

Børn, der får antibiota i det første leveår, har en øget risiko for type 1-diabetes i barndommen.

Det antyder en ny undersøgelse fra Uppsala Universitet i Sverige, hvor forskere har vurderet virkningen af ​​antibiotisk behandling i det tidlige liv på risikoen for type 1-diabetes ved hjælp af data fra 797.318 børn født i Sverige mellem 1. juli 2005 og 30. september 2013 , med opfølgning gennem 2014.

Forskerne fandt, at type 1-diabetes udviklede sig hos 1.297 børn under opfølgningen. Der var en 23,8 procent øget risiko for type 1-diabetes forbundet med antibiotika ordineret i det første leveår. Virkningen var større blandt børn leveret ved kejsersnit.

Antibiotika primært brugt til behandling af akut mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner var hovedårsag til sammenhængen. Der var også en sammenhæng mellem antibiotiske recepter under graviditet (22,5 procent) og type 1-diabetes.

"Den absolutte risiko er imidlertid lav, og antibiotika vil sandsynligvis kun give et lille bidrag til den samlede risiko for type 1-diabetes inden 10-års alderen," skriver forfatterne anført af Mona-Lisa Wernroth i tidsskriftet Diabetes Care.

Del artiklen med dine venner