"Rent bivirkningsmæssigt er vi altså på sikker grund. Derfor er jeg sikker på, at DAPA-HF vil medvirke til, at vi ændrer behandlingsstrategi, så denne SGLT-2 hæmmer kan tages i brug til patienter med risiko for hjertesvigt også uden at have diabetes. Hjertesvigt er trods alt meget alvorligt med en meget dårlig prognose,” siger Per Løgstrup Poulsen, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus.

Diabetesmiddel kan redde patienter med hjertesvigt

Diabetesmidlet Forxiga (dapagliflozin) kan bruges til behandling af allerede eksisterende hjertesvigt, også hos patienter uden type 2-diabetes.

Det viser nye resultater fra DAPA-HF-studiet, der blev præsenteret af professor ved University of Missouri-Kansas City, dr. Mikhail Kosiborod, på diabeteskongressen EASD i Barcelona, og som samtidig blev offentliggjort i New England Journal of Medicine (NEJM).

Studiet har til formål at undersøge diabetesmidlets effekt hos patienter med hjertesvigt - uanset om de har diabetes eller ej.

”Det vigtigste af alt er fordelen hos patienter uden diabetes," forklarer professor John McMurray, professor i kardiologi ved Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, UK, der er chefforsker på undersøgelsen.

"Dette viser, at dapagliflozin virkelig er en behandling af hjertesvigt og ikke kun et lægemiddel mod diabetes."

Per Løgstrup Poulsen, professor og overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus, som overværede præsentationen, er også begejstret:

”Egentlig vil vi gerne se flere studier, inden vi tager et lægemiddel i brug til nye patientgrupper. Men dette lægemiddel har jo været i brug i flere år, så vi kender godt bivirkningerne, og vi ved at dette lægemiddel er veltolerereret. Rent bivirkningsmæssigt er vi altså på sikker grund. Derfor er jeg sikker på, at DAPA-HF vil medvirke til, at vi ændrer behandlingsstrategi, så denne SGLT-2 hæmmer kan tages i brug til patienter med risiko for hjertesvigt også uden at have diabetes. Hjertesvigt er trods alt meget alvorligt med en meget dårlig prognose,” siger han.

Forxiga er en såkaldt SGLT-2-hæmmer, og tidligere undersøgelser har vist, at SGLT-2-hæmmere ikke kun hjælper med at kontrollere blodsukkerniveauet, men også kan forbedre en række hjerte-kar resultater, herunder fremme af vægttab, reducere blodtrykket og reducere risikoen for hjerte-kar-dødelighed.

Det er allerede påvist, at dapagliflozin reducerer risikoen for at udvikle hjertesvigt hos patienter med type 2-diabetes. I denne nye undersøgelse analyserede forskerne, om lægemidlet også kunne bruges til at behandle patienter med type 2-diabetes, hvor hjertesvigt allerede var udviklet, og også hjertesvigt hos patienter uden type 2-diabetes.

DAPA-HF-undersøgelsen er baseret på 4.744 patienter med hjertesvigt. Patienterne blev tilfældigt udvalgt til enten at få 10 mg dapagliflozin en gang dagligt eller matchende placebo.

Undersøgelsen viste, at over en gennemsnitlig opfølgning på 18,2 måneder forekom der forværring) hos 16,3 procent i dapagliflozin-gruppen og hos 21,2 procent i placebogruppen, hvilket svarede til en 26 procents reduceret risiko med dapagliflozin.

Resultaterne var stort set de samme, uanset om patienterne havde diabetes eller ej.

"Forsøget viser, at dapagliflozin reducerer død og hospitalsindlæggelse og forbedrer sundhedsrelateret livskvalitet hos patienter med hjertesvigt og reduceret ejektionsfraktion, med og uden diabetes. De kliniske implikationer er potentielt enorme," siger professor McMurray.

 

Emner: hjertesvigt easd19

Del artiklen med dine venner