Tredobbelt risiko for diabetes hos rengøringsassistenter

Chauffører, fabriksarbejdere og rengøringsassistenter har en tredoblet øget risiko for type 2-diabetes sammenlignet med universitetslærere og fysioterapeuter.

Det viser et nyt svensk studie, som i dag, torsdag, præsenteres som en ePoster (#378) på diabeteskongressen EASD i Barcelona.

Mange, nærmest for mange, undersøgelser har vist sammenhæng mellem diabetesrisiko og lavere socioøkonomisk status. Men hidtil har forskning - også i Danmark -  i sammenhængen mellem konkrete stillinger og risikoen for diabetes været beskeden.

Det er den sammenhæng det svenske studie anført af Sofia Carlsson, læge ved Institut for Miljømedicin, Karolinska Institutet, Stockholm, har undersøgt, altså mulige sammenhænge mellem risiko for type 2 diabetes og de 30 mest almindelige erhverv.

Det svenske befolkningsregister er brugt til at identificere alle svenske borgere født mellem 1937 og 1979. Af disse var i alt 4.550.892 personer erhvervsaktive i løbet af 2001 og 2013; det udgjorde undersøgelsespopulationen. Oplysninger om erhverv og uddannelse er indhentet fra LISA - en  database for sundhedsforsikring og arbejdsmarkedsundersøgelser - med beskæftigelse kategoriseret ved hjælp af den svenske standardklassifikation af erhverv.

Studiet afdækker markante forskelle mellem erhvervsgrupperne. Den samlede udbredelse af diabetes i den svenske befolkning (i arbejde) i 2013 var 4,2 % (5,2 % hos mænd; 3,2 % hos kvinder). Forekomsten varierede imidlertid fra 7,8 % hos mandlige industriarbejdere og 8,8 % hos chauffører til kun 2,5 % hos mandlige forskere i computerteknik.

Hos kvinder var diabetesforekomsten højest hos fremstillingsarbejdere (6,4 %), køkkenassistenter (5,5 %) og rengøringsassistenter (5,1 %) og lavest blandt specialister (1,2 %).

En separat analyse af deltagere over 55 år afslørede, at for mænd var diabetesforekomsten 14,9 % hos fabriksarbejdere, 14,2 % hos chauffører og 13,1 % hos kontorfunktionærer.

Hos kvinder over 55 år sås den største forekomst hos industriarbejdere (10,7 %), køkkenassistenter (8,7 %) og rengøringsassistenter (8,3 %).

Yderligere analyse afslørede, at mandlige arbejdere i fremstillingsindustrien havde en 49 procent højere risiko for at udvikle diabetes, og kvindelige arbejdere med en 80 procent højere risiko, sammenlignet med den samlede svenske arbejdsbefolkning. I modsætning hertil sås en 46 procent nedsat forekomst hos mandlige lærere på universiteter og universiteter, og en 45 procent nedsat forekomst blev fundet hos kvindelige fysioterapeuter og tandplejere.

Forskerne estimerer, at næsten halvdelen (45-46 procent) af tilfældene med diabetes ville blive fjernet, hvis den samlede arbejdende befolkning havde den samme forekomst som universitetslærere, fysioterapeuter og tandplejere.

Der blev fundet en stærk, positiv sammenhæng mellem forekomst af type 2-diabetes og gennemsnitlig BMI hos både mænd og kvinder.

Emner: easd19

Del artiklen med dine venner