Mavefedt forbundet med smerter i fødderne hos type 2-diabetikere

Fedme ser ud til at spille en afgørende rolle for udviklingen af nervebetændelse og eventuelt medfølgende smerter i fødderne hos type 2-diabetikere.

Det antyder en ny dansk undersøgelse fra det Danske Center for Strategisk Forskning i Type 2 Diabetes (DD2), som blev præsenteret på den europæiske diabetes-kongres EASD i Barcelona.

Den store undersøgelse af patienter med tidlig type 2-diabetes giver stærk dokumentation for en sammenhæng mellem nervebetændelse generelt med graden af ​​fedme, inaktivitet, insulinresistens, mindre inflammation, dyslipidæmi, hypertension og rygning.

Smerteforekomst ved nervebetændelse var forbundet med central fedme, dyslipidæmi og rygning, konkluderer forskerne på baggrund af 5.249 besvarelser af spørgeskemaer.

Forskerne udsendte et detaljeret spørgeskema om symptomer til 6.726 patienter.

Resultaterne viste, at blandt de 5.249 patienter havde 21,1 procent nervebetændelse af enhver art, hvoraf 10,5 procent ikke havde smertende, og 7,4 procent havde smertefuld nervebetændelse. 

Stigende BMI, taljeomkreds, talje-hofte-forhold og taljehøjde var markant forbundet med nervebetændelse af enhver art.

Målinger af mavefedt (taljeomkreds og talje-hofte-forhold), men ikke BMI, viste en stærkere forbindelse med smertende end med ikke-smertendenervebetændelse.

 

Emner: easd19

Del artiklen med dine venner