"Jeg kunne godt forestille mig, at SGLT-2-hæmmere over tid kommer til at erstatte metformin som basisbehandling. Rigtig mange patienter med type 2-diabetes er enten hjerte- eller nyresyge, og metformin har ingen direkte nyrebeskyttende effekt, og effekten på hjertekarsygdom er omdiskuteret,” siger Sten Madsbad.

Diabetesprofessor efter ny forskning: Metformin vil glide ud som basisbehandling

Metformin kan komme til at vige pladsen som basisbehandling til patienter med type 2-diabetes.

Om diabetisk nyresygdom

Diabetisk nyresygdom skyldes beskadigelse af de tyndvæggede nyreblodkar, der herved bliver utætte, så proteinet albumin udskilles i urinen.

I begyndelsen udskilles kun små mængder albumin, men hvis denne tidlige nyrebeskadigelse ikke behandles effektivt, vil den udvikle sig yderligere, og en stigende mængder albumin vil udskilles i urinen.

Sådan lyder reaktionen fra professor i medicinsk endokrinologi Sten Madsbad, efter, at nye forskningsresultater har vist, at lægemidlet Invokana har en signifikant nyrebeskyttende effekt hos patienter med type 2-diabetes og diabetisk nyresygdom. Ca. hver tredje diabetespatient får nyresygdom, som er en alvorlig komplikation til diabetes.

Aktuelt udgør det blodsukker-sænkende præparat metformin basisbehandlingen til alle patienter med type 2-diabetes. Det er dog ikke mejslet i sten, at metformin fremover vil bevare positionen i behandlingshierarkiet, lyder det fra Sten Madsbad, der er professor i medicinsk endokrinologi ved Hvidovre Hospital.

Sten Madsbads udtalelse er en reaktion på resultaterne af det længe ventede forskningsstudie, fase III-studiet CREDENCE, der natten mellem d. 14. og d. 15. april blev præsenteret på det internationale selskab for nyresygdommes verdenskongres (ISN) i Melbourne. CREDENCE var designet til at undersøge, om Invokana (med indholdsstoffet canagliflozin) kunne forhindre, at patienterne med kronisk nyresygdom og type 2-diabetes får det værre og får nyresvigt og dermed behov for dialyse eller nyretransplantation. Resultaterne taler deres tydelige sprog: Type 2-diabetespatienter med kronisk nyresygdom i behandling med Invokana har 30 procent lavere risiko for at få nyresvigt end patienter, der får placebo.

Invokana er et lægemiddel af typen SGLT-2-hæmmere, som er en relativ ny behandlingsform. Disse præparater virker via nyrerne, så man udskiller en øget mængde af sukker i urinen. På den måde sænkes blodsukkeret, samtidig med at personen mister kalorier, hvilket kan resultere i et mindre vægttab.

”De flotte resultater fra CREDENCE kan ikke betyde andet end, at vi kommer til at bruge SGLT-2-hæmmere endnu mere i behandlingen af type 2-diabetes, end vi gør allerede. Studier har tidligere vist, at SGLT-2-hæmmere beskytter mod hjertekarsygdom – og nu har vi fået bevis for, at de også har nyrebeskyttende effekt. Jeg kunne godt forestille mig, at SGLT-2-hæmmere over tid kommer til at erstatte metformin som basisbehandling. Rigtig mange patienter med type 2-diabetes er enten hjerte- eller nyresyge, og metformin har ingen direkte nyrebeskyttende effekt, og effekten på hjertekarsygdom er omdiskuteret,” siger Sten Madsbad.

I første omgang forestiller Sten Madsbad sig, at lægernes retningslinjer for behandling ændres. Om retningslinjerne vil pege på SGLT-2-hæmmeren Invokana som behandling til patienter med nyresygdom frem for de andre SGLT-2-hæmmere, Jardiance (empagliflozin) og Forxiga (dapagliflozin), er lidt mere usikkert, vurderer Sten Madsbad.

”CREDENCE undersøger som bekendt den nyrebeskyttende effekt af Invokana, så for nuværende er det her, vi har set den bedste evidens," siger han.

Han mener dog, at der hersker bred enighed om, at den nyrebeskyttende effekt er en klasseeffekt, som kan genfindes ved alle SGLT-2-hæmmere.

"Så Invokana får med al sandsynlighed kun lov at beholde sin position, indtil vi ser resultaterne fra nyrestudier med Jardiance og Forxiga,” siger Sten Madsbad.

CREDENCE viser, at Invokana har en nyrebeskyttende effekt på alle former for nyresygdom, hvilket, ifølge Sten Madsbad, understøtter, at SGLT-2-hæmmerne vil indtage stadig mere terræn i behandlingen af type 2-diabetes.

 

LÆS OGSÅ:

Emner: type 2 diabetes Metformin

Del artiklen med dine venner