Kunstige sødemidler påvirker blodsukker-hormon

Kunstige sødemidler med lavt kalorieindhold forstyrrer tarmbakterierne og påvirker det blodsukker-kontollerende GLP-1-hormon hos raske mennesker.

Og det understøtter, ifølge forskerne bag en undersøgelse fremlagt på den europæiske diabeteskongres, EASD, i Berlin tidligere antagelser om, at kunstige sødestoffer øger risikoen for type 2-diabetes.

Tidligere undersøgelser af sygdommens oprindelseç men den underliggende mekanisme for, hvorfor dette sker, er uklart.

En tidligere undersøgelse fra forskerne viste, at tilsætning af kunstige sødemidler i kosten hos raske ikke-diabetiske forsøgspersoner i to uger var tilstrækkeligt til at forårsage en klinisk relevant forøgelse af, hvordan deres kroppe reagerede på glukoseindtag.

Det stod dog uklart, om en ændring i tarmens balance også bidrager til de observerede abnormiteter i blodglukoseniveauer, som det er blevet observeret i undersøgelser på gnavere. 

Derfor har de i den nye undersøgelse rekrutteret 29 ikke-diabetiske forsøgspersoner med en gennemsnitlig alder på 30 år og gennemsnitlig BMI på 24 til en den ny undersøgelse.

Undersøgelsen viste, at deltagere, der fik kunstige sødemidler, havde en større variation i de typer af mikrober, der var til stede i deres afføring, sammen med en signifikant reduktion i den sundhedsrelaterede bakterie Eubacterium cylindroides. Populationen af gavnlige bakteriearter, som hjælper med at fermentere mad, faldt også, mens der var en stigning i mængden af 11 ikke-gavnlige tarmbakterier.

"For sunde ikke-diabetiske forsøgspersoner var to ugers indtag af sødestoffer med lavt kalorieindhold nok til at forstyrre tarmbakterier og øge tilstedeværelsen af ​​dem, der normalt ikke findes hos raske individer. Det observerede fald i fermentative bakteriepopulationer og bakteriernes ændrede opførsel forudsagde en forringelse af kroppens evne til at regulere glukose," siger studiets forfattere, der også konkluderer:

"Vores resultater understøtter ideen om, at kunstige sødestoffer forværrer blodsukkerkontrollen hos raske forsøgspersoner ved at forstyrre reguleringen af ​​glukoseoptagelse og bortskaffelse samt af ændringer i balancen i tarmen."

Emner: easd18

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift