Type 2-diabetes kan afsløres 20 år før diagnose

En ny japansk undersøgelse viser, at type 2-diabetes kan afsløres 20 år før diagnose, Forskningen er blevet præsenteret på den europæiske diabetes-kongres, EASD, i Berlin.

Den japanske undersøgelse sporede over 27.000 ikke-diabetiske voksne (gennemsnitlig alder 49 år) mellem 2005 og 2016 og fandt ud af, at øget fastende glukose, BMI og nedsat insulinfølsomhed kunne påvises op til 10 år før diagnosen af diabetes og prediabetes.
 
"Da langt de fleste mennesker med type 2-diabetes går gennem stadier af prædiabetes, tyder vores resultater på, at forhøjede metaboliske markører for diabetes kan påvises mere end 20 år før diagnosen", siger dr. Hiroyuki Sagesaka fra Aizawa Hospital i Matsumoto, Japan, der var en af chefforskerne på studiet.
 
Tidligere undersøgelser tyder på, at risikofaktorer som fedme og forhøjet fastende glukose kan være til stede i op til 10 år, før folk bliver diagnosticeret med diabetes. Men hvornår de personer, der rent faktisk udvikler diabetes, og dem, der ikke gør, begynder at adskille sig fra hinanden, har ikke været kendt indtil nu.
 
Sagesaka og kolleger vurderede fastende blodglukose, BMI og insulinfølsomhed hos deltagere, der udviklede diabetes og prædiabetes separat. I begyndelsen af ​​undersøgelsen fik 27.392 ikke-diabetiske personer målt fastende glukose og gennemsnitlig blodglukose (HbA1c) og blev fulgt indtil en diagnose af type 2-diabetes eller prædiabetes indtil slutningen af ​​2016.
 
I løbet af undersøgelsesperioden blev 1067 nye tilfælde af type 2-diabetes identificeret. Resultaterne viste, at flere risikofaktorer i gennemsnit var mere almindelige blandt personer, der fortsatte med at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med dem, der ikke gjorde det.

Især blev BMI, fastende glukose og insulinresistens forøget op til 10 år før diagnosen, og disse forskelle voksede over tid.
 
For eksempel udviklede deltagere - i gennemsnit - med fastende glukose 10 år før diagnose på 101,5 mg/dL diabetees, mens deltagere med et fastende glukose på 94,5 mg/dL ikke gjorde.

5 år før diagnose - 105 mg/dL mod 94 mg/dL
1 år før - 110 mg/dL mod 94 mg/dL
 
Af 15.778 individer med normal blodglukose ved den indledende sundhedstest begyndte 4.781 at udvikle prædiabetes i undersøgelsesperioden, og de samme abnormiteter var i mindre grad til stede mindst 10 år før diagnosen prædiabetes.
 
Dette er en observationsundersøgelse, så der kan ikke drages konkrete konklusioner om årsag og virkning, og forskerne peger på flere begrænsninger, herunder at tidsrummet mellem diagnosen prædiabetes og diabetes ikke er kendt, så hele tidslinjen for diabetesevolutionen skal stadig afklares.

Emner: easd18

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift