"Der er tale om uhørt store vægttab og reduceringer i HbA1c," siger Filip Krag Knop, klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

Eksperimentelt slankemiddel viser stort vægttab og blodsukkerreduktion

Resultater fra nyt slankemiddel fra firmaet Eli Lilly viser stærkt og klinisk meningsfuldt blodsukkerreduktion og vægttab på over 11 kilo på bare et halvt år hos mennesker med type 2-diabetes.

Seks måneders data viser gennemsnitlige HbA1c-reduktioner på op til 2,4 procent og en gennemsnitlig vægtreduktion på op til 11,3 kg (12,7 procent).

Resultaterne er blevet præsenteret på den nyligt afholdte europæiske diabeteskongres, EASD, i Berlin og samtidig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

"Endnu varer det noget tid, førend lægemidlet er på markedet, men de foreløbige data viser et meget overbevisende vægttab på op til 11 til 15 procent og betydelig reduktion i HbA1c. Det her er klart mit 'highlight' fra årets EASD," siger fedmeeksperten Bjørn Richelsen, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Og Filip Krag Knop, klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet, er enig:

"Der er tale om uhørt store vægttab og reduceringer i HbA1c. Også en del gastrointestinale bivirkninger (bivirkninger i mavetarm, red.), men måske det er noget, man kan reducere," siger han.

"Resultaterne har også givet genlyd blandt fedmeforskere og har været med til at give Novo Nordisk-aktien et ordentlig dyk, fordi dette her stof ser ud til at være en konkurrent til deres middel Ozempic. Det er alligevel lidt vildt, når der vel er fem-seks år til, at vi måske ser det på markedet," tilføjer Filip Krag Knop.

Ingen deltagere i nogen af ​​behandlingsgrupperne oplevede alvorlig hypoglykæmi. En yderligere undersøgelse af en optimal plan for at håndtere bivirkninger i mavetarm blev iværksat og vil blive præsenteret næste år.

Sikkerheden og effekten af ​​midlet bliver undersøgt yderligere i et stort fase III klinisk program, der vil blive omtalt som SURPASS-programmet. Fase III-studier for type 2-diabetes forventes at starte senest i begyndelsen af ​​2019 og færdiggøres i slutningen af ​​2021.

Emner: easd18

Del artiklen med dine venner

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Nyt fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Onkologisk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift