Steno-undersøgelse: Type 2-diabetes er flere forskellige sygdomme

Type 2-diabetes skal opfattes som flere forskellige sygdomme. Det bekræfter et helt nyt forskningsprojekt fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), hvor det forventes, at forskningsresultaterne allerede vil kunne bruges i den daglige behandling inden årets udgang.

Det er målet, at mennesker med type 2-diabetes, som er tilknyttet SDCC, får en bedre og mere individuel behandling, når de nye forskningsresultater om blot et halvt års tid skal munde ud i, at der skal sættes nye skibe i søen i form af effektive behandlingsredskaber.

De nye forskningsresultater viser, at type 2-diabetes ikke bare er en sygdom, men rent faktisk kan deles op i fem forskellige underkategorier. Dette studie bekræfter et andet svensk studie, som kom tidligere på året og altså havde samme konklusion.

"Studiet konkluderer, at man kan dele personer med type 2-diabetes, der er henvist til speciallæge, op i fem grupper. Hver gruppe har forskellig risiko for komplikationer og har derfor behov for forskellig behandling," siger Peter Rossing, professor og forskningsleder på SDCC i en pressemeddelelse fra SDCC.

Han mener, at det er et stort skridt på vej mod bedre og mere individuel behandling, fordi den nye viden vil danne baggrund for, at man er i stand til at tilbyde en meget præcis behandling af type 2-diabetes. Det vil igen betyde, at man også kan undgå langt flere komplikationer som eksempelvis øjenproblemer og nyresygdomme.

Sådan kan man inddele personer med type 2-diabetes i fem undergrupper:

  1. Man har en type 2-diabetes, der minder om type 1-diabetes. Her producerer kroppen ikke nok insulin på grund af en proces i bugspytkirtlen, hvor de insulinproducerende celler bliver nedbrudt af kroppens eget immunforsvar. 
  2. Man producerer ikke nok insulin på trods af, at de celler, der producerer insulin, fungerer normalt.
  3. Man er fuldt ud i stand til at producerer insulin, men kroppen reagerer ikke på insulinen. Der er betydelig overvægt, forhøjet blodtryk og øget risiko for komplikationer.
  4. Man har haft mindre kompliceret type 2-diabetes i kortere tid.
  5. Man har haft type 2-diabetes i længere tid.

Nogle grupper vil have behov for tidlig behandling med insulin, mens det for andre grupper vil have mindre effekt og dermed være overflødigt. Samtidig vil nogle grupper have behov for forebyggende medicin mod nyresygdomme, mens andre vil være i højrisiko for øjensygdomme og bør blive fulgt tæt for at forebygge netop den følgesygdom.

Det er på baggrund af data fra patienter, der går til behandling på SDCC, at man har lavet studiet. Og det er følgende syv oplysninger, der har betydet, at en computermodel har dannet fem undergrupper af type 2-diabetes. 

1. Personens alder, da diagnosen type 2-diabetes blev stillet. 
2. Hvor længe personen har haft diagnosen type 2-diabetes. 
3. Langtidsblodsukkeret. 
4. BMI
5. Tilstedeværelsen af autoantistoffer der ødelægger de insulinproducerende celler. 
6. Evnen til at producere insulin. 
7. Evnen til at omsætte insulin i kroppen. 

Forskning skal hurtigt kunne omsættes til praktiske redskaber og danne baggrund for bedre behandling af mennesker med diabetes på SDCC. Det betyder, at behandlerne på SDCC allerede kan gå i gang i løbet af året, når de svenske forskere lancerer et værktøj, hvor inddeling af type 2-diabetes kan ske i én af de fem undergrupper under en konsultation.

For Peter Rossing er det næste skridt at undersøge, hvilke resultater det nye behandlingsværktøj kan give.

"Vi vil selvfølgelig undersøge, hvordan inddelingen i undergrupper reelt påvirker den enkelte med type 2-diabetes og giver en bedre behandling, færre komplikationer og forhåbentligt bedre livskvalitet," siger Peter Rossing.

 

Emner: diabetes

Del artiklen med dine venner