"Det er en rigtig god nyhed. For første gang siden 2003 er der givet nyt håb til mennesker med demens om at kunne forsinke den sygdom, der for mange er synonym med tab og en følelse af gradvist at blive koblet af i forhold til omverdenen og én selv," siger Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningen: Banebrydende ny demensmedicin skaber håb

I månedsvis har Alzheimerforeningen ventet i spænding på FDAs afgørelse om lægemidlet mod Alzheimers sygdom - aducanumab, med produktnavnet Aduhelm. Det vækker glæde, at det nu er godkendt.

"Det er en rigtig god nyhed. For første gang siden 2003 er der givet nyt håb til mennesker med demens om at kunne forsinke den sygdom, der for mange er synonym med tab og en følelse af gradvist at blive koblet af i forhold til omverdenen og én selv. Samtidig giver medicinen os endnu en grund til at sætte så tidligt ind over for demens, som muligt," siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Utallige bud på nye lægemidler mod demens og Alzheimers sygdom er igennem årene blevet afvist i forskellige faser af den lange proces, der følger med, når et nyt lægemiddel skal godkendes. Derfor er det en særlig stor nyhed, at medicinen er sluppet igennem nåleøjet. 

Det nye lægemiddel skal kunne sænke tempoet i udviklingen af kognitiv svækkelse hos personer med Alzheimers sygdom. Men for at virke så effektivt som muligt, er det afgørende, at medicinen indfases så tidligt i demensforløbet som muligt.

"En tidlig indsats med opsporing og udredning er en vigtig forudsætning for at kunne bremse udviklingen af demenssygdom og udsætte noget af den omfattende pleje og behandling, som uundgåeligt følger med et demensforløb. En tidlig opsporing med bedre diagnoser og hurtig indsats efter diagnosen vil samtidig åbne for, at andre former for behandling også kan komme i spil. Det vil samlet set få en afgørende betydning for patienter og pårørendes livskvalitet og forhåbentligt også føre til, at behandlingsbehovet på sigt bliver mindre," siger Nis Peter Nissen til Alzheimerforeningens hjemmeside.

Som demenspatient i Danmark må man dog væbne sig lidt med tålmodighed endnu. For selvom lægemidlet er godkendt i USA, skal det igennem mange flere godkendelsesprocesser, før det kan blive givet til danske patienter. Først skal medicinen godkendes i det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og dernæst hos Lægemiddelstyrelsen og Medicinrådet i Danmark.

"Vi kan endnu ikke sige noget om, hvornår medicinen kan komme danske demenspatienter til gode - eller om medicinen vil blive godkendt i Europa. Der venter stadig en længere godkendelsesproces med en flere led, før det er afklaret, men vi håber selvfølgelig, at myndighederne vil prioritere at sætte fart på processen. Derudover er der stadig et stykke vej før vi ved, hvor stor effekt Aduhelm har, og hvad der er af eventuelle bivirkninger på længere sigt," siger Nis Peter Nissen.

Emner: Alzheimers sygdom

Del artiklen med dine venner