Midaldrende med blandt andet et forhøjet blodtryk har øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom i hjernen.

5 grunde til at du udvikler Alzheimers

Hvis du som midaldrende fx har forhøjet blodtryk eller er overvægtig, har du øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom senere i livet.

Overvægt, rygning eller højt kolesteroltal, højt blodtryk eller diabetes midt i livet, kan øge din risiko for at udvikle Alzheimers sygdom. Amerikanske forskere har fundet frem til at disse fem faktorer er forbundet med at man danner flere amyloide plaques i hjernen, som er et af kendetegnene for Alzheimers sygdom.

I undersøgelsen, som er offentliggjort i JAMA undersøgte man fra 1987 til 1989, i alt, 322 mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 52 år. Fra 2011 til 2013 blev de CT-scannet og fik målt deres niveau af amyloide plaques. Efter at have tilpasset forsøgspersonerne for alder og andre forhold, fandt forskerne frem til at bare én af de fem faktorer øgede risikoen for at danne et forhøjet niveauer af plakker, og de forsøgspersoner som havde to, tre eller flere faktorer havde næsten tredoblet risiko for at udvikle amyloide plaques i hjernen.

Hovedforfatteren bag studiet professor i neurologi Dr. Rebecca F. Gottesman, forklarer at amyloide plaques ikke er den eneste årsag til man får Alzheimers sygdom. Og hvorfor det lige er dem, der dannes, når man fx er overvægtigt eller har forhøjet blodtryk, vides ikke.

 

5 grunde som øger din risiko for at udvikle Alzheimers:

- overvægt
- rygning
- højt kolesterol
- højt blodtryk
- diabetes

Om Alzheimers:

Alzheimers sygdom er en hjernesygdom, som starter med, at hjerneceller i områder ved tindingelappen skades og dør. Efterhånden spreder skaderne sig til det meste af hjernen. Uden for hjernecellerne aflejres beta-amyloid, et stof som gradvist klumper sig sammen (amyloide plaques) og som nedbryder hjernecellerne. Inde i hjernecellerne begynder det trådskelet, som holder cellestrukturen sammen, at vikle sig ind i sig selv. Det såkaldte tauprotein, der herved dannes, fører gradvist til, at cellerne går til grunde.
Kilde: Sundhed.dk 

Emner: Alzheimers sygdom

Del artiklen med dine venner