Den nye PET/MR-skanner på OUH er udover én på Rigshospitalet den eneste i landet af sin slags.

Behandling af patienter med kræft og hjernesygdomme får løft i Odense

Diagnostikken og behandlingen af en her række sygdomme som f.eks. hjernelidelser, børnesygdomme, kræft og gigt har nu fået et stort løft på Odense Universitetshospital. Hospitalet har nemlig fået n helt ny form for skanner, som kombinerer PET og MR – to af de mest informative skanner-teknologier i én.

I går, 14. august, indviede Odense Universitetshospital skanneren. Dermed kan OUH som de eneste i landet udover Rigshospitalet tilbyde den nyeste skanningsteknologi, som kan bringe helt nye muligheder for diagnostikken og behandlingen af især hjernelidelser, men også børnesygdomme og kræft.

Den kan kombinere MR-skanningen, som med stor nøjagtighed kan se forskel på forskellige slags væv, med PET-skanningen, som kan vise processerne i kroppen. Dermed kan den nye PET/MR-skanner på OUH tilbyde dét, der forventes at blive næste store skridt efter den banebrydende kombination af PET- og CT-skanningen.

"Det åbner op for nye muligheder for at undersøge og diagnosticere patienterne, men også for at forske i bl.a. hjernekræft, demens og neurologiske lidelser. Vi kan også tilbyde et hurtigere forløb for de patienter, der tidligere har få lavet begge skanninger – men hver for sig," forklarer Henrik Petersen i en pressemeddelelse. Han er specialeansvarlig overlæge på Nuklearmedicinsk Afdeling på OUH.

Den nye PET/MR-skanner skiller sig ud fra de eksisterende PET/CT-skannere ved, at MR i modsætning til CT ikke bruger røntgenstråler, men magnetfelter og radiobølger.  Det giver langt mere detaljerede billeder uden brug af stråler.

"Den store præcision og minimale stråling er afgørende, når man skal skanne områder omkring hoved og hals – og ikke mindst, når man skal skanne børn, hvor vi helst vil undgå enhver form for stråling. Derfor er skanneren her et virkelig stærkt værktøj, når vi skal undersøge for f.eks. lidelser i hjernen eller har børn som patienter," forklarer Henrik Petersen.

Kan fange sygdommen tidligere – og følge dens udvikling

Den nye skanner åbner også op for, at man på OUH kan spotte sygdomme langt tidligere i forløbet og dermed starte behandlingen, inden sygdommen har bredt sig.

"For eksempel begynder leddegigt i hinderne omkring leddet. Dét kan du kun se ved at kombinere PET og MR. Det samme gælder bl.a. ryglidelser, hvor vi med den nye skanner nu kan måle og se betændelsestilstande og ny knogledannelse på et meget mere detaljeret niveau," forklarer overlæge og professor på OUH, Poul Flemming Høilund-Carlsen.

Den høje præcision og lave stråling betyder også, at man med PET/MR-skanneren kan følge en sygdoms udvikling og f.eks. se, om en kræftbehandling virker, som den skal. Det skyldes, at man kan se selv små ændringer og følge dem løbende, uden at patienten tager skade af de gentagne skanninger.

Helt nye veje for hjerneforskningen

Kombinationen af MR og PET åbner også op for helt nye muligheder inden for hjerneforskningen, hvor den nye skanner på OUH skal bruges til at forske i bl.a. stress og Alzheimers sygdom.

"Med MR-skanning kan vi se forbindelserne mellem områder i hjernen, og vi kan undersøge nye områder, mens vi med PET-billederne bl.a. kan se, om forbindelserne er aktive eller ej. Der gør, at vi hos patienter med Alzheimers sygdom nu kan undersøge, hvilke dele af hjernen, der bliver ramt hvornår og hvordan. Det kan gøre os klogere på, hvordan Alzheimers sygdom opstår, og forhåbentlig også snart, hvordan den skal behandles og forebygges," siger professor på OUH, Albert Gjedde, i pressemeddelelsen.

 

Ordforklaring

MR (magnetresonans) er baseret på radiobølger og et magnetfelt. MR kan i modsætning til CT-skanningen give langt mere præcise billeder af især forskellige typer væv –  uden brug af stråler.

PET (positron-emissionstomografi) er en billedundersøgelse, hvor man får indsprøjtet radioaktivt mærkede sporstoffer ind i kroppen, inden man bliver skannet. PET-skanningen kan give et billede af sygdomsaktiviteten i kroppen og er så følsom, at man kan vise stofskifteforandringer i vævet tidligt – ofte allerede inden f.eks. en kræftknude kan ses på en CT- eller MR-skanning.

Del artiklen med dine venner