- Modelfoto: Pixabay

Nu knækker demens-kurven

For første gang falder andelen af ældre, som får stillet diagnosen demens.

Det fremgår ifølge Berlingske af en ny rapport fra Region Hovedstaden, som viser, at forekomsten blandt borgere på 65 år og derover i hovedstadsområdet er faldet fra 4,1 pct. i 2007 til 3,6 pct. i 2016.
10.600 borgere i regionen lider i dag af en demenssygdom.

Antallet vil stige i takt med, at der bliver flere og flere ældre, men andelen i procent falder altså.

Samtidig falder også andelen af nye tilfælde. Hvor det i 2013 var 1,2 pct. af de ældre borgere, der fik stillet en demensdiagnose, var det i 2015 én pct. – 2.700 mennesker – der fik konstateret forskellige demenssygdomme som bl.a. Alzheimers.

»Det er en meget glædelig nyhed. Der er kommet lys for enden af tunnelen. I stedet for at tallene bare vokser og vokser, begynder vi nu at kunne se, at der er en mulighed for at påvirke udviklingen. Tidligere var håbet, at der kunne udvikles en pille, som kunne kurere demens, nu kan man også se, at der kan være mulighed for at forebygge, at sygdommen i det hele taget opstår,« siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til Berlingske.

Udviklingen kædes således sammen med, at der er satset på at forebygge bl.a. hjertekarsygdomme, der også vurderes at kunne føre til demenssygdomme.

Øget fokus på motion, sunde kost-, drikke- og rygevaner reducerer således både risikoen for at dø af blodpropper i hjertet og hjernen og giver også en positiv afsmitning på andelen af demenstilfælde.

Med de nye tal fra Region Hovedstaden ser Danmark også ud til at følge en tendens, der er konstateret i flere udenlandske undersøgelser, hvor der også ses et fald i andelen af demenstilfælde.

I Alzheimerforeningen og blandt flere eksperter peges der også på, at der kan være håb om, at man kan forebygge sig ud af mange demenstilfælde.

Alzheimerforeningen henviser blandt andet til en vurdering fra amerikanske demens-eksperter, som skønner, at det er muligt at forebygge ét ud af tre demenstilfælde ved f.eks. få folk til at tabe sig, holde op med at ryge og øge deres fysiske aktivitet.

Videnscenter for Demens er i øjeblikket i gang med at analysere tal for hele Danmark, der offentliggøres inden for nogle uger, og som forventes at vise en tendens svarende til udviklingen i Region Hovedstaden, skriver Berlingske.

Emner: demens

Del artiklen med dine venner