
"Skal vi ulighed i kræft til livs, må vi 'positivt forskelsbehandle' udsatte patienter for at hæve sundheden for netop dem," siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelse vil løfte uligheden indenfor kræft med positiv særbehandling
Social ulighed inden for kræftbehandling findes i alle de nordiske lande, uanset hvilken del af kræftforløbet, man ser på, konkluderer et nyt dansk studie. Sundhedsvæsenet bør derfor yde en større indsats for de mest sårbare kræftpatienter.
Studiet viser, at det er ligegyldigt, om du bor i Sverige, Norge eller i Danmark, så bliver kræften opdaget senere og i et mere fremskredent stadie, hvis du har en kort uddannelse, lav indtægt og bor alene. De samme forhold fører til, at du får mindre behandling og formentlig har ringere chance for at overleve sygdommen, skriver Kræftens Bekæmpelse.
15 års forskning
Undersøgelsens konklusioner er baseret på de seneste 15 års forskning inden for ulighed på kræftområdet i alle nordiske lande.
”På trods af de nordiske landes sundhedssystemer med fri adgang til lægehjælp, tilbud om screening og avancerede behandlinger for kræft, ser vi en relativt systematisk social ulighed i kræft på tværs af lande og på tværs af kræfttyper,” siger forsker og postdoc, Gunn Ammitzbøll, i en nyhed på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside. Hun har stået i spidsen for den nye undersøgelse.
Resultaterne understreger, at der skal positiv forskelsbehandling til, hvis de sociale forskelle i kræft skal udlignes, mener Kræftens Bekæmpelse administrerende direktør, Jesper Fisker. På Twitter skriver han:
"Skal vi ulighed i kræft til livs, må vi 'positivt forskelsbehandle' udsatte patienter for at hæve sundheden for netop dem."