Rettigheder. Viden. Inspiration


"Det skal ikke være sådan, at der er forskel på, om man bliver behandlet til tiden, uanset om man bor i Holbæk eller Hobro. Det kan vi ikke være bekendt, "siger Jesper Fisker.

To regioner har store problemer med at operere brystkræftpatienter til tiden

Kræft er en akut sygdom, hvor tid er afgørende. Men især Region Hovedstaden og Region Sjælland har store problemer med at operere brystkræftpatienter til tiden, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. 

I tredje kvartal i år var det kun 25 pct. af kræftpakkeforløbene i Region Hovedstaden, der resulterede en i operation for brystkræft, som blev gennemført inden for den anbefalede forløbstid, der er på 27 dage. Ifølge regionen har der i november dog været en højere andel af forløbene, der blev gennemgørt til tiden.

I Region Sjælland var tallet 32 pct. for tredje kvartal. 

Målopfyldelsen, som tallet kaldes, forventes at blive endnu lavere, da det er opgjort uden efterregistreringer og dermed ikke er endeligt.

Problemerne på brystkræftområdet har været kendt i årevis, og derfor er det utilfredsstillende, at der stadig ikke er rettet op, mener Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Region Nordjylland ser det helt anderledes ud. Her blev 99 pct. af alle brystkræftforløb, der endte med kirurgisk behandling, gennemført til tiden.

"Det er et fremragende resultat i Nordjylland, og det viser jo, at det godt kan lade sig gøre. Det skal ikke være sådan, at der er forskel på, om man bliver behandlet til tiden, uanset om man bor i Holbæk eller Hobro. Det kan vi ikke være bekendt, "siger Jesper Fisker.

Region Hovedstaden har udarbejdet en handleplan med en række initiativer, hvor man vil forbedre kapaciteten, uddanne mere personale og samarbejde med private aktører for at komme udfordringerne til livs. Det samme gælder for Region Sjælland, hvor det helt store problem er manglen på speciallæger i mammaradiologi.

ulighed

Del artiklen med dine venner