Rettigheder. Viden. Inspiration

Danskere med dårligt helbred i tvivl om sundhedsråd

Sundhed er et af de områder, der skrives eller fortælles mest om i medier fra aviser, over radio og tv til de sociale medier. Et eksempel er den omfattende diskussion af HPV-vaccinen. Men jo værre man har det, des sværere har man ved at finde ud af, hvad der er sundt, og hvad der er usundt. Hvad man skal lægge vægt på i nyhedsmedierne og på, hvad ens læge siger.

Sådan lyder et af resultaterne i en undersøgelse fra Mandag Morgen og Trygfonden. Undersøgelsen ser på, hvordan danskerne håndterer de enorme mængder af information fra mange forskellige kilder på sundhedsområdet.

I 2011 var 25 pct. af danskerne i tvivl om, hvad der var sundt og usundt. I 2017 er andelen af de usikre danskere steget til 44 pct.

Blandt de, der selv finder, at de har et dårligt helbred, er tallet helt oppe på 50 pct..

”Det er ikke overraskende. Folk med et dårligt selvvurderet helbred har ofte flere sygdomme samtidigt og skal derfor også håndtere mange informationer om deres forskellige sygdomme samtidig. De kan være svært,” siger seniorrådgiver ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, Anne Illemann Christensen, til Mandag Morgen.

Danskere med dårligt selvvurderet helbred har sandsynligvis heller ikke helt så gode redskaber til at håndtere de mange informationer, fordi de som oftest har kortere uddannelser end danskere med et godt selvvurderet helbred.

”Borgere med dårligt selvvurderet helbred har som regel mange andre ting end sygdom at slås med, og det kan være en mulig forklaring på, at de har manglende overskud til at sætte sig ind i, hvad der er sundt og usundt.” siger hun.

ulighed

Del artiklen med dine venner