Rettigheder. Viden. Inspiration


Nu kan du komme på besøg når det passer dig

Er du pårørende, kan du på 72 procent af sygehusafdelingerne i Danmark, besøge patienterne hele døgnet.

Tidligere var der besøgstid på bestemte tidspunkter, men sygehusene holder i stigende grad åbent for pårørende, så du har mulighed for at besøge patienterne på sygehuset – nøjagtig når det passer dig.

Som pårørende har du måske mange nyttige oplysninger om patienten, som kan bidrage til at lægerne og sygeplejerskerne får den optimale viden, og derved give den bedst mulige behandling. Derudover kan dit nærvær være med til at støtte og give ro til patienten i en svær situation.

Argumenter, som har fået sygehusene til at ændre på deres besøgstid, så pårørende nu kan dukke op på alle tidspunkter af døgnet. Det viser ny landsdækkende besøgstidsundersøgelse gennemført af TrygFonden og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Besøgstidsundersøgelsen er nu gennemført fem år i træk, første gang i 2013. De 119 afdelinger i undersøgelsen er alle medicinske og kirurgiske afdelinger med døgnfunktion.

I 2013 havde sygehusafdelingerne i undersøgelsen i gennemsnit åbent for besøgende og pårørende 12 timer i døgnet. Dengang havde kun ni procent af sygehusafdelingerne åbent for pårørende døgnet rundt. Den nye undersøgelse viser, at afdelingerne nu i gennemsnit har åbent 22 timer i døgnet, og 72 procent af afdelingerne har døgnåbent.

Udviklingen glæder Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der sammen med TrygFonden står bag undersøgelsen.

”Det er en meget positiv udvikling. På bare fem år er der sket en mangedobling i antallet af sygehusafdelinger, der har åbent for de pårørende døgnet rundt. De pårørende har ofte vigtig viden om patienterne, og den viden kan bedre inddrages, når de pårørende kan komme på besøg. Også om formiddagen, hvor mange af de vigtige beslutninger om pleje og behandling bliver truffet. Det er godt for patientsikkerheden”, siger Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Et af de sygehuse, der har indført fri besøgstid er Sjællands Universitetshospital.

”Vi har indført fri besøgstid på alle afdelinger, så patienterne selv kan bestemme, hvornår de vil have deres nærmeste ved deres side. Patienterne er i en sårbar situation, og de har krav på at have deres pårørende hos sig. De pårørendes nærhed giver patienterne ro og tryghed, om det så er ved konsultation hos lægen, ved et måltid eller i løbet af natten. De pårørende er vigtige, og de skal føle sig velkomne,” siger Beth Lilja, vicedirektør, Sjællands Universitetshospital.

Del artiklen med dine venner