Rettigheder. Viden. Inspiration


Vi er forvirrede over hvad der er sundt og usundt

I de sidste seks år har flere danskere fået sværere ved at navigere i, hvad der er sundt og usundt, og hvilke kilder de skal have tillid til.

Den ene dag skal du spise masser af proteiner, den anden dag skal du undlade rødt kød, den tredje dag er kulhydrater det store fyord og den fjerde dag skal du ikke spise æbler – og sådan kunne man blive ved.

Al den snak om hvad der sundt og ikke sundt har fået mange til at svare:

”Jeg synes, det er svært at finde rundt i, hvad der er sundt og usundt”.

Faktisk er det 33 procent af danskerne i den nye store undersøgelse Mellem broccoli og bajere – forebyggelse ifølge danskerne, der er udarbejdet af Trygfonden og Mandag Morgen, der synes det er svært at hitte rede i sundhedsbølgen.

Det er en stigning i forhold til 2011, hvor kun 28 procent af danskerne i samme undersøgelse svarede, at de havde svært ved at finde rundt i, hvad der er sundt og usundt.

Rapporten blev offentliggjort under en konference arrangeret af Trygfonden og Mandag Morgen, som samtidig havde inviteret et panel af en række sundhedsaktører, der kommenterede på rapportens konklusioner.

En af paneldeltagerne var innovationschef Jakob Uffelmann fra sundhed.dk, som er den offentlige sundhedsportal, ejet af Sundhedsministeriet, Danske Regioner og KL. På sundhed.dk kan man både finde sin journal fra sygehusindlæggelser samt registrering af vaccinationer og medicinforbrug og oplysninger om sundhed, sygdomme og forebyggelse. 

”Vi står over for en ny virkelighed med mere kritiske borgere, der søger information fra mange kilder, og som bruger dem, hvor de føler sig talt til. Derfor er det vores vigtigste opgave at kommunikere til folk i øjenhøjde, så de får præcis den information om forebyggelse, sundhed og sundhedstilbud, som de har brug for”, siger Jakob Uffelmann.

På sundhed.dk kan du:

Se din journal fra undersøgelser og indlæggelser på sygehuset.

Få et overblik over dine egne og dine børns vaccinationer.

Finde den billigste tandlæge i dit område.

Se hvilke sundhedstilbud du gratis kan benytte i din kommune.

Få et overblik over din receptpligtige medicin og forny din recept.

Finde fysioterapeuter, gynækologer og andre behandlere nær dig.

Søge viden om sundhed, sygdom, forebyggelse og behandling.

kost, proteiner

Del artiklen med dine venner