Rettigheder. Viden. Inspiration


Mæslinger viser sig blandt andet ved rødt udslæt på kroppen.

Børn dør af mæslinger i Rumænien

Et stort, igangværende udbrud af mæslinger plager Rumænien og har spredt sig til flere andre lande i Europa, men endnu ikke i Danmark.

17 er døde og omkring 3.400 er smittede med mæslinger i Rumænien i stort aktuelt udbrud, som har plaget landet siden sidste efterår og som nu har spredt sig til Belgien, Østrig og Irland, dog uden dødsfald.

”Det betyder, at rejsevaccinationer ikke kun skal overvejes til fjerne rejsemål, men også inden for EU's grænser, hvis man enten ikke selv er vaccineret eller har haft mæslingesygdom,” siger Peter Henrik Andersen, afdelingslæge på Statens Serum Institut til Politiken.

Han tilføjer at det er forventeligt, at så mange er smittede, da mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme, der overhovedet findes. Mæslinger skyldes smitte med et virus (morbillivirus).

I Rumænien er det kun hvert andet barn, der får begge vaccinationer mod mæslinger. Ingen af de døde var vaccineret. I Danmark er mellem otte og ni ud af ti børn fuldt vaccinerede.

Mæslinger ønskes elimineret

Vil man have mæslinger under kontrol, kræver det en vaccinationstilslutning på mindst 95 procent. I Danmark er vaccinationsdækningen for første mæslingevaccine knap 90 procent.

Verdenssundhedsorganisationen WHO havde som mål at ’eliminere’ mæslinger i Europa senest i 2015. Dette svarer til, at vi i Danmark har højst fem til seks tilfælde årligt.

Mæslinger har i perioder været forsvundet helt fra Danmark, men sygdommen dukker fortsat op i form af større eller mindre udbrud. Dette skyldes, at vaccinationstilslutningen gennem årene ikke har været så høj, som ønsket, hvis sygdommen skal elimineres.

Det aktuelle rumænske udbrud er endnu ikke kommet til Danmark, oplyser Statens Serum Institut til Politiken. Men én dansker hjemtog smitte i marts efter Asienrejse.

 

Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald. I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.

Kilde: Statens Serum Institut

mæslinger

Del artiklen med dine venner