Krimiforfatteren Grisham vil redde kræftsyge med ultralyd

John Grisham, en af verdens mest kendte krimiforfattere, kalder sin seneste bog om kræft sin vigtigste nogensinde. Og den, ”The non legal thriller. A tumor” er så vigtig for den populære og stenrige forfatter, at man selv bestemmer, om man vil betale papirudgaven eller downloade den gratis.

Den, som altid af Grisham velskrevne og ikke mindst effektivt fortalte historie, handler om den 35-årige amerikanske bankmand, Paul, hans hustru og deres tre små børn. Familien lever et nemt og lykkeligt liv med masser af venner og aktiviteter indtil den dag, hvor Paul får konstateret en ondartet hjernetumor i fjerde stadium, et glioblastoma, som han dør af ni måneder senere.

Paul afgår ved døden efter et barskt, ødelæggende og effektløst behandlingsforløb i 2016 - til trods for, at han modtager behandling af nogle af USA’s bedste specialister. Beskrivelsen af Pauls sygdom og behandlingsforløbet for ham selv og hans kone er både følsomt og indlevende beskrevet samtidigt med, at de medicinske detaljer er nøjagtigt formidlede hjulpet pædagogisk på vej for læserne af fotos og illustrationer af behandlingsudstyr, behandlingssituationer og sågar røntgenbilleder, sådan at bogen kan have værdi for læger uden specialviden, beslutningstagere i sundhedsvæsenet, sundhedspolitikere, fagjournalister og særligt interesserede patienter og pårørende.

I bogens anden halvdel er samme Paul født 10 år senere. Hans og familiens historie genskrives, og da han nu bliver syg i år 2025, så er behandlingsregimet ændret til at bestå af højintensiv fokuseret ultralyd, hvor ultralydens varme guidet ved hjælp af magnetisk resonans, MRI-scanning i real time, ødelægger tumoren, men lader resten af vævet stort set uskadt. Afbrændingen af svulsten suppleres med en 100 procent målrettet kemobehandling af svulstområdet ved hjælp af nanopartikler, som betyder, at kemoen aldrig når ud i resten af kroppen. Behandlingen tager en time, og han går på arbejde bagefter og lever sit liv, som intet var hændt. Og når han tre år og syv år senere får tilbagefald af tumoren, får han blot endnu en tilsvarende behandling som dagpatient.

Om behandlingerne giver Paul og familien 10 år eller mere med høj livskvalitet står dog hen i det uvisse, men at han på et tidspunkt formentligt vil blive indhentet af sin sygdom, lægger Grisham ikke skjul på trods, at han tydeligvis er på en medicinsk mission i forhold til den fokuserede ultralydsbehandlings påstående velsignelser.

Om baggrunden for sit nye kald skriver Grisham i sit forord:

“Fordi mine bøger har gået godt, har jeg været heldig nok til at kunne deltage i filantropi. Fokuseret ultralydsbehandling er ikke science fiction. På verdensplan er flere end 50.000 mænd blevet behandlet for prostatakræft, og 36.000 kvinder for godartede tumorer, fibromer, erklærer han og uddyber: “Der er kliniske forsøg i gang for tumorer i hjernen, brystet, bugspytkirtlen og i leveren på over 270 forskningsinstitutioner på globalt plan. Men fremskridtene går for langsomt. Jeg har ikke fundet nogen anden sag, som potentielt kan redde så mange liv.”

Og John Grisham er da heller ikke alene om troen på, at behandlingerne kan redde og forlænge liv, men samarbejder med en af USA’s mest kendte neurokirurger, Neal Kassell, som er rådgiver for tidligere vicepræsident Joe Biden på dennes nationale initiativ for bedre kræftbehandling, Moonshot initiativet.

Neal Kassel mener, at fokuseret ultralydsbehandling skal være en vigtig faktor i Bidens Moonshot initiativ, og at terapien kan bruges ikke bare til kræftbehandling, men også andre sygdomme som Parkinsons og Alzheimer.

Hvorvidt forfatteren og juristen Grisham har ladet sig spænde for en forførende og revolutionerende, men desværre måske urealistisk vogn af den berømte Neal Kassel,  er det for tidligt at vurdere, da kliniske forsøg med denne form for behandling af hjernetumorer netop er gået i gang.

Men at”The non legal thriller. A tumor” er velmenende, imponerende kort og klart fortalt - og måske ovenikøbet handler om starten på en ny epoke, hvor hjernesvulster kan behandles uden yderligere invaliderende kirurgiske indgreb og efterfølgende røntgenterapi - er det vanskeligt at argumentere imod.

Bogen i engelsk udgave kan downloades gratis HER

 

  

Fakta om fokuseret ultralyd

Fokuseret ultralydsbehandling sker ved, at ultralydsbølger fra mange hundrede vinkler fokuseres inde i svulsten. Inde i kroppen varmes det skadelige væv op til 85 grader, indtil alle svulstceller er døde. Ved at beklæde nanopartikler med en tyndt lag jernoxid og derefter tilføre et lag kræftmedicin føres medicinen direkte til kræftknuden i hjernen, når hjernebarrieren et kort øjeblik bombarderes af ultralyden.

Nogle minutter senere er operationen færdig, og patienten kan selv forlade operationsstuen.

Fokuseret ultralydsbehandling tilbydes i dag i USA på godt 20 hospitaler og klinikker tilbehandling af blandt andet prostatacancer og godartede fibromer i kvinders underliv. Men kun få forsikringsselskaber vil betale for det, selvom behandlingsformen støttes aktivt af nogle af USA’s mest prominente læger – heriblandt læge og tidligere CEO, Johns Hopkins og lægen, Andrew C. von Eschenbach, tidligere chef for FDA og også tidligere direktør for USA’s Nationale Cancer Institut.

Emner: kræft kultur ultralyd

Del artiklen med dine venner