Rettigheder. Viden. Inspiration


”En behandling med nye præparater plejer at være dyr i starten, hvilket betyder, at nogle patienter ikke vil kunne betale for den. Derfor er det vigtigt, at de udskrivende læger er opmærksomme på at søge om tilskud for patienterne. Hvis man er patient og forgæves har prøvet triptaner, så bør man få tilskud til den nye medicin,” siger Faisal Mohammad Amin.

Kæmpe nyhed for de hårdest ramte migræne-patienter: Ny medicin hos egen læge

Fra oktober vil nogle af de hårdest ramte personer med migræne kunne få en helt ny type medicin hos deres praktiserende læge, en såkaldt gepant, som er en sugetablet. Medicinen virker på samme måde som injektionerne med Aimovig og Ajovy. Eksperter og patienter glæder sig over det nye tilbud.

Vydura (rimegepant) bliver til tredjelinjebehandling til de 40 procent af patienter med migræne, der ikke har tilstrækkeligt udbytte af håndkøbsmedicin eller triptaner og kan bruges til både forebyggelse og behandling. 

Det hidtil første og eneste orale CGRP-antagonist med indikation til både akutbehandling og forebyggelse af migræne er i handlen fra oktober måned i Danmark. Rimegepant er godkendt til akutbehandling af migræne med og uden aura hos voksne (75 mg efter behov én gang dagligt) og til forebyggende behandling af episodisk migræne hos voksne, som har mindst fire migræneanfald om måneden (75 mg hver anden dag). 

Hos det fagpolitiske Dansk Hovedpine Selskab glæder man sig over, at der fremover er et ekstra tilbud til mennesker med migræne på apotekernes hylder, som praktiserende læger kan udskrive. CGRP-antistofbehandling er godkendt til forebyggelse af kronisk migræne som injektionsbehandling (under produktnavnene Aimovig og Ajovy) på landets hovedpinecentre, mens rimegepant, der altså også er baseret på en CGRP-antagonist, er godkendt til akutbehandling og forebyggende behandling af episodisk migræne og tages som en sugetablet. 

”Det er altid glædeligt med ny medicin til patienterne. Vi har nogle patienter, der har været igennem alt,” siger Faisal Mohammad Amin, der er overlæge på Dansk Hovedpinecenter, Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme på Rigshospitalet og formand for Dansk Hovedpine Selskab. 

Også hos Danmarks Patientforening for Hovedpineramte er man forventningsfuld.

”Det glædelige ved præparatet er, at jo flere præparater der kommer, jo større er sandsynligheden for, at der er noget, som rammer og virker for den enkelte,” siger formand Christian Hansen. 

Formanden glæder sig også over den tolerable bivirkningsprofil, studier har fundet ved rimegepant, der ifølge producenterne har en bivirkningsprofil sammenlignelig med placebo (snydemedicin).

”Der er bivirkninger ved rigtig mange produkter. Nogle patienter træffer valget mellem bivirkning og hovedpine,” siger Christian Hansen. 

Bør søge om tilskud til rimgepant fra første færd

Hos Dansk Hovedpine Selskab er Faisal Mohammad Amin dog bekymret for, at prisen kan komme til at spænde ben for produktets udbredelse i første omgang, også selvom han ikke er bekendt med den endelige markedspris endnu. Produktet kommer i handelen uden tilskud.

”En behandling med nye præparater plejer at være dyr i starten, hvilket betyder, at nogle patienter ikke vil kunne betale for den. Derfor er det vigtigt, at de udskrivende læger er opmærksomme på at søge om tilskud for patienterne. Hvis man er patient og forgæves har prøvet triptaner, så bør man få tilskud til den nye medicin,” siger den faglige formand. 

Christian Hansen genkender den økonomiske udfordring blandt patienterne: ”Betalingen for et nyt præparat skal ikke være for høj, så er der nogen, der ikke har råd til det. Mange kronisk hovedpineramte er på dagpenge, så behøver jeg vel ikke sige ret meget mere… ” siger han. 

Det nye præparat er især godt nyt en særlig gruppe af danske patienter, der falder imellem to stole, forventer Faisal Mohammad Amin. ”De har hyppig episodisk migræne, men ikke så hyppig, at det kvalificeres som kronisk migræne. En patient, der har mellem 10 og 14 migrænedage om måneden og ellers ingen hovedpine, opfylder ikke kriterierne for kronisk migræne, men kan være ligeså invalideret i hverdagen som de patienter, der har kronisk migræne. Typisk er triptanbehandling det eneste, der virker, men triptanerne må de kun tage ni dage om måneden. Denne gruppe af patienter vil formentligt blive særligt glade for denne nye mulighed med rimegepant,” siger Faisal Almin, der ikke ønsker at sætte et eksakt antal på denne patientgruppe. 

Den anerkendte professor, neurolog Jes Olesen fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet Glostrup har været centralt involveret i at udvikle det nye præparat, da han og hans videnskabelige gruppe i 2004 i et stort forsøg viste, at et lægemiddel i form af en CGRP-antagonist var effektivt ved akut behandling af migræneanfald. Calcitonin Gen-Relateret Peptid (CGRP) er en neurotransmitter, der findes hos alle mennesker. Man ved i dag, at CGRP har en rolle i migræneanfald, hvorfor man ved at blokere effekten af CGRP hos nogle patienter kan hæmme den migræneudløsende effekt. Jes Olesen fik i 2021 Lundbeckfondens Brain Prize på grundlag af blandt andet sit store bidrag til denne forskning. 

Et studie fra Lancet udgivet i 2019 bekræfter CRGP som et vigtigt target, hvad migræne angår, og fandt, at 21 procent med rimegepant oplevede såkaldt ‘freedom from pain’ sammenlignet med 11 procent i placebogruppen. Stoffet giver hurtigere smertelindring sammenlignet med placebogruppen og normalt funktionsniveau inden for en time og vedvarende smertelindring fra 2 til 48 timer, fremgår det af samme studie.

Medicinsk Tidsskrift: Det nye præparat har dokumenteret at kunne give ’freedom from pain’ hos 21 procent. Det lyder jo ikke af alverden?

”Men hvis det ikke virker, så stopper de bare med at bruge det igen,” svarer Faisal Mohammad Amin. ”Umiddelbart er der relativt få bivirkninger ved præparatet. Men det er jo nyt og bør afprøves i de tilfælde, hvor anden medicin ikke tilstrækkelig.” 

Vil ikke nedbringe ventelister

Hos Danmarks Patientforening for Hovedpineramte oplever man situationen for mange patienter, der bliver henvist til landets regionale hovedpinecentre, som ”kaotisk” ifølge Christian Hansen. ”Man får udsat behandling, indtil der er givet den korrekte diagnose, og der kan være ventetid i årevis,” fortæller formanden. 

”Der er et kæmpestort pres på hovedpinecentrene, og det går ud over patienternes livskvalitet. Det er kaotisk, når folk er lang tid om at få stillet den rigtige hovedpinediagnose og kommer i problemer med jobcentrene på den baggrund,” siger Christian Hansen. 

Faisal Mohammad Amin tvivler dog på, at rimgepant i første omgang er i stand til at nedbringe ventelisterne på hovedpinecentrene, som er beliggende på neurologiske afdelinger i blandt andet Glostrup, Esbjerg, Herlev, Slagelse, Roskilde, Bispebjerg, Hillerød, Aarhus, Odense og Aalborg. 

”Det her produkt er kun godkendt til episodisk migræne. Ventelisterne udgøres af kroniske migrænepatienter. Så hånden på hjertet, jeg tror ikke, at ventelisterne vil blive påvirket af den nye behandling. Der er relativt mange patienter, der ikke har afprøvet triptaner, inden de bliver henvist til hovedpinecentrene, som min kollega læge, ph.d., postdoc Mona Ameri Chalmer har vist i et nyligt studie. Der er desværre manglende viden over hele linjen. Nogle patienter kan have været hos flere forskellige læger, både hos deres praktiserende læge såvel som hospitalslæger, uden at få tilbudt et eller flere triptaner,” siger Faisal Mohammad Amin.   

Han fortsætter:

”Ventelisterne på hovedpinecentrene, som vi hører meget om, skyldes meget andet end episodisk migræne. Så vidt jeg ved er indikationen til det her præparat kun episodisk migræne, men retningslinjerne er stadig undervejs, så det skal jeg lige afvente. Ventelisterne til hovedpinecentrene udgøres også af kronikere på ventelisterne og andre typer hovedpinelidelser. Derfor kommer det her ikke til at flytte bjerge, i hvert fald ikke indtil det også bliver testet på kronikere.”

Hovedpine-eksperten tilføjer: 

”Hvis vi ønsker at afhjælpe ventelisterne på hospitalerne, bør patienter med kronisk migræne, der har afprøvet flere andre typer medicin, også kunne tilbydes rimegepant i ventetiden. Aktuelt anbefales det, at patienter med kronisk migræne skal have afprøvet mindst et blodtrykssænkende og et anti-epileptisk præparat til forebyggelse af migræne, før de må få behandling med CGRP-antistof. Mig bekendt ligger der ingen god evidens for effekt af noget blodtrykssænkende præparat til isoleret kronisk migræne, men trods dette er det med i anbefalingen – så hvorfor ikke også en gepant?” siger Faisal Mohammad Amin. 

 

Del artiklen med dine venner