”Vi har god dialog med regionerne og de infektionsmedicinske afdelinger om at få det praktiske på plads," siger Helene Probst.

Styrelse vil nu give abekopper-vaccination til udsat gruppe

Sundhedsstyrelsen ændrer vaccinestrategi overfor abekopper og vil nu tilbyde vaccination mod abekopper til alle mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere. 

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker på baggrund af et hastigt stigende antal smittede. I går kunne vi fortælle, at der er 123 tilfælde herhjemme. På verdensplan er der knap 30.000 tilfælde i 93 lande, flest i Spanien og USA.

”Vi har desværre et stigende antal smittede med abekopper i Danmark. Vi vil meget gerne have bragt smitten ned og beskytte de, der er i størst risiko. Ud over vores store fokus på forebyggelse, isolation og lettere adgang til test, så ændrer vi derfor nu også vaccinestrategi. Vi vil gerne give dem, der er i størst risiko for at blive smittet, en bedre beskyttelse”, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt. Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men til et kontaktmønster med hyppig, tæt kontakt. Både i Danmark og i Europa er det på nuværende tidspunkt mænd, der har sex med mænd, og som har flere forskellige partnere, der er smittet. En stor del af dem er i forebyggende PrEP-behandling mod hiv.

”Vaccination mod abekopper giver den enkelte en individuel beskyttelse. Der er først fuld effekt af vaccinen efter andet stik, men vi forventer, at der allerede en uge efter første stik vil være effekt af vaccinen, og man derfor får et mildere sygdomsforløb, hvis man bliver smittet,” siger Helene Probst.

Uanset vaccinestatus er det fortsat vigtigt, at man er opmærksom på symptomerne på abekopper, siger hun.

"Hvis man har symptomer, det kan både være influenzalignende symptomer eller en enkelt blære i munden eller i skridtet, så skal man undlade tæt kontakt og undlade sex og tage telefonisk kontakt til lægen. Det er vigtigt, at man bliver testet,” siger Helene Probst.

Vaccination mod abekopper gives som to stik med mindst 28 dages mellemrum. Sundhedsstyrelsen er i gang med at planlægge, hvordan vaccinationstilbuddet skal tilrettelægges. Det er forventningen, at mani kan påbegynde vaccination i slutningen af denne uge.  

”Vi har god dialog med regionerne og de infektionsmedicinske afdelinger om at få det praktiske på plads," siger Helene Probst. 

Vaccination mod abekopper er indtil nu blevet tilbudt til personer, som er nær kontakt til en smittet. Det vil stadig være muligt at blive vaccineret, hvis man er  nær kontakt til en person, som er smittet med abekopper.

 Hvem kan blive vaccineret mod abekopper?

  • Personer, der modtager PrEP mod hiv. 
  • Personer der er ikke modtager PrEP mod hiv, men opfylder kriterierne for dette. Det kan være personer, der tilhører målgruppen af mænd, der har sex med mænd, men fx ikke tåler PrEP mod hiv eller har fravalgt PrEP mod hiv.
  • Personer, som er i behandling for hiv, og som har en adfærd, som giver større risiko for at få abekopper. 
  • Hvis man ikke er i PrEP-behandling, kan man blive tilbudt vaccination, hvis man opfylder et af følgende kriterier: 
    • Er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger. Fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med. 
    • Er en mand, som har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger. 
    • Er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.  

Personer, der er blevet nær kontakt til en, som er smittet med abekopper, kan også blive tilbudt vaccination for at mindske risikoen for alvorlig sygdom. Beslutningen træffes af en speciallæge i infektionsmedicin.

 

Emner: abekopper

Del artiklen med dine venner