Intensivt træningsforløb skal øge sclerosepatienters funktionsniveau

En ung, dansk forsker ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet har netop modtaget lidt over 365.000 kroner fra Scleroseforeningen til at forske i, hvordan intensive træningsforløb kan skabe langtidseffekter hos sclerosepatienter. 

Det skriver Scleroseforeningen i en pressemeddelelse. Ph.d.-studerende Laurits Taul-Madsen, der forsker i idrætsbiologisk forskning på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, har modtaget donationen, og skal nu forske i, hvordan såkaldte ’booster-sessioner’, der er intensive træningsforløb med både konditionstræning og styrketræning, kan skabe langtidseffekter af den fysiske træning hos danske sclerosepatienter. 

Laurits Taul-Madsen

”Booster-sessionerne handler om at undersøge, om man ved hjælp af en lille dosis højintensiv træning kan opretholde en god effekt af sin træning over lang tid. Et koncept, der er inspireret af den medicinske verden, hvor man inden for nogle behandlinger får en stor dosis til at begynde med, og så trapper man lidt ned i dosis hen ad vejen,” siger Laurits Taul-Madsen.

Han har i alt modtaget 365.837 kroner fra Scleroseforeningens forskningspulje ’Bedre Liv’, som i år støtter to forskningsprojekter, der hver især skal bidrage med ny viden til at sikre bedre liv for mennesker med sclerose i Danmark.

Langtidseffekt af træning

Formålet med træningen er, at man som sclerosepatient enten opretholder eller forbedrer sin gangfunktion over tid, så man kan leve et mere uafhængigt liv, forklarer Laurits Taul-Madsen. 

En af de største udfordringer ved at behandle sclerose med fysisk træning er, at det kan være vanskeligt at fastholde effekten af behandlingerne over længere tid. Derudover kan det være udfordrende at være vedholdende for sclerosepatienter, der døjer med enorm træthed

Derfor vil Laurits Taul-Madsen med sit forskningsprojekt undersøge, hvorvidt få træningssessioner fordelt over et helt år kan opretholde de positive effekter opnået efter en intensiv træningsperiode blandt sclerosepatienter.

Forskningsprojektet er allerede i gang med træningsinstruktører i Århus, Odense og København, og donationen betyder, at det kan fortsætte. 

Fastholdelse af funktionsniveau

Fysisk træning og rehabilitering helt afgørende for, at mange mennesker med sclerose kan fastholde deres funktionsniveau og leve så normale liv som muligt, da kun halvdelen af danske sclerosepatienter får medicinsk behandling.

”De senere års forskning har fastslået, at det er fuldstændig essentielt for mennesker med sclerose at vedligeholde kroppens funktioner gennem træning. Man taler endda om et ’window of opportunity’, hvor man allerede tidligt i sygdomsforløbet med fordel kan prioritere træning højt,” udtaler Scleroseforeningens forskningschef Lasse Skovgaard.

Fysisk træning har længe været anerkendt som en lovende supplerende behandlingsstrategi for en lang række scleroserelaterede symptomer som balanceevne, gangbesvær, fatigue, muskeltræthed og depression. 

Del artiklen med dine venner