I dag er Jesper Sørensen, 24, en af de ældste med progeria i Europa, og hans mål er at være den ældste i verden med progeria. Foto: TV2Play

Drengen i den gamle krop får rolle som opvasker i von Triers nye gyser fra Riget

 Den 24-årige Jesper Sørensen, også kendt som drengen i den gamle krop fra en række danske dokumentarfilm, har fået rollen som opvasker i Lars von Triers kommende serie ’Riget Exodus’.

”Det er uhyyyyggeeeligt, lød det fra opvaskerne med Downs syndrom i kælderen under Rigshospitalet dengang i 1994, da 1. sæson af Lars von Triers gyserserie, ”Riget”, lagde gaderne øde i Danmark.

 Den nu afdøde Morten Rotne Leffers og Vita Jensen var 90'ernes mest berømte opvaskere og mest kendte mennesker med Downs syndrom.

Men nu overtager Jesper Sørensen opvasketjansen og én af seriens mest ikoniske roller i Lars von Triers kommende tredje sæson, 'Riget Exodus', når han som opvaskeren Lillemand i Rigets køkken skal vaske bestik og tallerkner sammen med robotten BOB2, som hospitalsledelsen har indsat i et rationaliseringsforsøg. Lillemand må dog fortsat klare arbejdet med håndkraft.

24-årige Jesper Sørensen er i forvejen kendt fra TV, da han siden 2008 har medvirket i en række TV2-dokumentarprogrammer om gen-sygdommen progeria, som han blev diagnosticeret med som fire-årig. Sygdommen gør, at han ældes otte gange hurtigere end normalt.

 Ligesom de tidligere opvaskere skal Jesper Sørensens Lillemand fungere som et græsk kor, der kommenterer på de overnaturlige hændelser i gyserserien, lyder det i en pressemeddelelse.

Det er endnu uvist, om opvaskerrollen bliver lige så stor som tidligere.

Udover Jesper Sørensen er det et stjernespækket hold på rollelisten.

Birthe Neumann er tilbage i rollen som sekretæren fru Svendsen, Birgitte Raaberg er gået fra reservelæge til hjertekirurg, Henning Jensen er hospitalsdirektøren Bob, og Solbjerg Højfeldt trækker nok engang i kitlen som sygeplejersken Camilla.

 Derudover har skuespillerne Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen, Nicolas Bro, Søren Pilmark, Peter Mygind og mange flere fået roller i serie.

‘Riget Exodus’ får premiere på Viaplay i løbet af 2022, hvorefter den får TV-premiere på DR.

 

Fakta om progeria

 • Progeria rammer cirka én ud af fire millioner fødte børn. I Danmark svarer det til, at der fødes ét barn med progeria cirka hvert 60. år.
 • På verdensplan er 179 personer registreret med sygdommen.
 • Årsagen til sygdommen er en fejl (mutation) i LMNA-genet, der koder for lamin A-proteinet, som har betydning for cellekerners stabilitet. Ved fejl i genet dannes der et abnormt protein (progerin). 90 procent har samme genfejl (1824C>T)
 • Den gennemsnitlige levealder er 13 år, men i de senere år har medicinske behandlinger vist sig at være så effektiv, at stadig flere progeriabørn lever betydeligt længere.
 • Progeria er karakteriseret ved lille højde, tab af fedtvæv og hår, fortykket og uelastisk hud, nedsat bevægelighed af led, ansigtstræk som ved tidlig aldring, men normal mental udvikling.
 • Børnene er normale ved fødslen, og første symptom er som regel dårlig trivsel med en stærkt aftagende længdevækst i 1.-2. leveår
 • På grund af den hurtige aldringsproces er dødsårsagen for mennesker med progeria ofte åreforkalkning, som fører til blodpropper og hjertestop, fører til nedsat levealder på i gennemsnit 14,5 år

Kilde: Progeria Research Foundation

 

Fakta om Jesper Sørensen

 • Jesper Sørensen er født 27. oktober 1997 i Nordjylland og blev som fireårig diagnosticeret med gensygdommen progeria af en tysk læge, som genkendte sygdommen på Jesper Sørensens stemme. 
 • Gennem dokumentaren ‘Drengen i den gamle krop’ blev han i 2008 en offentlig person. Programmet handlede om, at han påbegyndte et medicinsk forsøg på Boston Childrens Hospital i USA. Det var dog også i høj grad hans gode humør, der gjorde indtryk på danskerne. 
 • Den nye medicin, lonafarni, som Jesper Sørensen tog gennem flere år, blev i november 2020 godkendt som det første lægemiddel godkendt af FDA til progeriapatienter efter, at studier med 62 progeriabørn viste, at efter tre års brug af lonafarnib levede de medicinerede børn i gennemsnit tre måneder længere end ikke-medicinerede. I opfølgningsstudiet efter 11 år så man en forskel på 2,5 år.
 • Siden har Jesper Sørensen medvirket i en lang række dokumentarer: ‘Jesper i de voksnes rækker’ fra 2010,  ‘Jespers store sommertræf’ fra 2014 og ‘Jespers mod på livet’ fra 2018. I 2021 medvirkede han også i dokumentaren, ‘Jespers nye liv’. Blandt andet som skuespiller i horrorgruppen Dystopia i Vejle.
 • I dag er han en af de ældste med progeria i Europa, og hans mål er at være den ældste i verden med progeria. Dermed skal han blive ældre end amerikaneren Tiffany Wedekind, som med sine 43 år holder rekorden i dag.
Del artiklen med dine venner