Patientforening: Folk er nervøse for den hurtige genåbning

Patientforeninger: Folk er nervøse for den hurtige genåbning

Den næsten totale genåbning af Danmark 1. februar bekymrer mange af landets mest sårbare patienter.

”Vi og vores medlemmer er selvfølgelig glade for, at pandemien udvikler sig i en positiv retning. Men vi taler dagligt med borgere, der er nervøse for den bratte genåbning af samfundet. De har været forsigtige og flere har været isolerede gennem snart to år, og vi er bange for, at de nu bliver endnu mere afskærmede for resten af samfundet. Det kan få store psykiske konsekvenser, som kan tage lang tid at håndtere”, siger direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Selvom covid-19 er blevet nedklassificeret til ikke at være en samfundskritisk sygdom, så vil den stadig forekomme kritisk for en gruppe borgere. De har lige så stort ønske om at leve et normalt liv, som alle andre borgere, men deres færden i det offentlige rum og på arbejdspladser vil nu blive mere utryg.

Ved pressemødet onsdag aften fremhævede statsminister Mette Frederiksen behovet for, at danskerne tager hensyn til de sårbare grupper, men det kræver en større oplysningsindsats for sundhedsmyndighederne, hvis vi skal sikre en større hensyntagen gennem de næste vintermåneder med høje smittetal.

Astma-Allergi Danmark opfordrer da også myndighederne til at intensivere informationskampagner, der får andre borgere til at tage hensyn, og at man stadig bruger mundbind flere steder.

Nogle kan ikke tåle at blive smittet

Hos Kræftens Bekæmpelse finder man det glædeligt, at samfundet åbner igen, men Pernille Slebsager, afdelingschef i Patientstøtte & Frivillig Indsats, forstår godt, hvis nogle af de særligt sårbare kræftpatienter kan blive bekymrede i den kommende tid, hvor man på den ene side ser en stejl smittekurve og samtidig ser ind i et helt genåbent samfund.

"Der er stadig en lille gruppe kræftpatienter i aktive sygehusforløb og med nedsat immunforsvar, som ikke kan tåle at blive smittet. Hverken med corona eller med lungebetændelse eller almindelig influenza. Dem skal vi passe godt på ved at være obs på myndighedernes smitteforbyggende råd og ved at blive vaccineret," siger hun.

"Nogle kræftpatienter og deres pårørende vil fortsat have brug for at være ekstra forsigtige i det offentlige rum og bruge mundbind og holde afstand. Nogle vil stadig holde sig tilbage med knus og kram, og de vil fortsat se færre mennesker end normalt. Kræftpatienter og pårørende ved i høj grad, hvad de har brug for, og de er gode til at passe godt på sig selv. Men er man alligevel bekymret, vil jeg opfordre til, at man taler med sin læge om, hvilke forholdsregler man bør tage - eller ringer ind til os på Kræftlinjen og taler sin situation igennem," siger Pernille Slebsager.

Kræftens Bekæmpelse håber, at udrulningerne af den 4. vaccination til de særligt sårbare kræftpatienter kan gå meget hurtigt. Og samtidig er Kræftens Bekæmpelse glade for, at Epidemikommissionen anbefaler, at besøgende på sygehuse og plejehjem så vidt muligt bruger mundbind og fremviser coronapas. 

Ophævelse kan højne hjertesundhed

Også blandt medlemmerne i Hjerteforeningens findes mange medlemmer, som befinder sig i mere sårbare grupper end den øvrige befolkning. Derfor vil ophævelsen af restriktionerne måske blive mødt med bekymring blandt nogle hjertesyge, men ifølge forskningschef Gunnar Gislason bør man dog ikke være ængstelig, såfremt man er blevet vaccineret.

"De fleste hjertepatienter er vaccineret og har fået 3. booster-stik, så risikoen ved smitte og at få et alvorligt forløb er forholdsvis lille. Hvis man ikke er vaccineret, så er der større risiko for alvorligt sygdomsforløb ved covid-19, og derfor bør man fortsat udvise forsigtighed," siger han.

Adm. direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, mener endda, at ophævelsen af restriktioner på nogle områder kan højne hjertesundheden.

"Restriktionerne i samfundet har gjort, at uforholdsmæssigt mange danskere har oplevet lange perioder af ensomhed eller minimal, social kontakt. Vi ved, at dét at føle sig ensom er en risikofaktor for både at udvikle hjertesygdom, men også at man lever dårligere med den hjertesygdom, man måske allerede har," siger Anne Kaltoft. 

Disse restriktioner forsvinder 1. februar:

  • Der er ikke længere krav om mundbind i offentlig transport, dagligvarebutikker eller andre steder
  • Der er ikke længere forsamlingsloft
  • Der er ikke længere krav om coronapas, men myndighederne opfordrer til test
  • Restriktioner for åbningstider og adgangen til udskænkning og salg af alkohol ophæves
  • Nattelivet, herunder de danske diskoteker, kan åbne
  • Legelande og badelande kan åbne
  • Forsamlingshuse, selskabslokaler, spillehaller og kasinoer kan åbne

Der opretholdes fortsat krav om test og isolation ved indrejse i fire uger.


Der opfordres til mundbind på hospitaler og plejehjem.
 Skal man besøge indlagte på hospitalet eller bedsteforældre på plejehjemmet, kan lederne på stederne kræve mundbind og coronapas.

 

 

Fra Epidemikommissionens indstilling om den særlige indsats for at beskytte ældre og sårbare

"Epidemikommissionen lægger vægt på, at der også fremover vil være behov for en række særlige indsatser, der har til formål at beskytte ældre og sårbare. Det drejer sig bl.a. om generelt højt fokus på Sundhedsstyrelsens anbefalinger om forebyggelse af smittespredning. Epidemikommissionen noterer sig, at anstaltsforhold giver lederen af de enkelte sygehuse og plejehjem mulighed for at fastsætte konkrete og generelle bestemmelser for institutionens brugere – herunder ordensforskrifter – som har til formål at sikre institutionens overordnede funktion. Epidemikommissionen anbefaler på den baggrund, at sygehuse og plejehjem så vidt muligt også fremadrettet stiller krav om anvendelse af coronapas og mundbind for besøgende for at beskytte sårbare og ældre. Epidemikommissionen anbefaler ligeledes forebyggelse af smitte gennem Sundhedsstyrelsens 6 gode råd og regelmæssige test."

Kilde: Epidemikommissionen

Emner: corona

Del artiklen med dine venner