Viggo Andreasen og hans medarbejder har regnet sig frem til, at der rent statistisk hver dag registreres fem dødsfald, som ikke skyldes corona, men hvor den afdøde bare har fået en positiv test.

Ekspert: Så mange dør af - og ikke med - corona lige nu

Tidligere har det været sådan, at ca. 9 ud af 10 af de coronadødsfald, som offentliggøres af Statens Serum Institut (SSI), reelt har handlet om personer, der er døde af corona og ikke kun med corona. Sådan er det imidlertid ikke længere. Omikron har også på det punkt helt ændret spillereglerne. 

Indtil nu tæller dødsfald i statistikken over coronadødsfald, hvis man dør indenfor 30 dage efter en positiv prøve. En gennemgang af dødsattester frem til marts 2021 viste, at den opgørelsesmetode faktisk gav en god træfsikkerhed, og at 9 ud af 10 dødsfald skyldtes covid-19. Men den seneste måned har der været ca. 620.000 smittede - altså har 10 procent af Danmarks befolkning været smittede. Derfor vil der nu være en højere andel, som indgår i dødsstatistikken, selv om de er døde af en anden årsag.

Tidligere var det f.eks. ret usandsynligt, at en trafikdræbt havde haft en positiv test indenfor den seneste måned. Sådan er det ikke længere - nu er der faktisk en vis sandsynlighed for det.

Omikron har givet algoritme udfordringer

Statens Serum Institut (SSI) bruger i sine beregninger en algoritme, som medtager alle dødsfald med dødsdata inden for 30 dage efter positiv prøvesvar for første infektion eller reinfektion. Det er en anerkendt måde at følge dødelighed på, som f.eks. også bruges til influenza og følger internationale standarder og anbefalinger fra WHO.

SSI oplyser, at man i begyndelsen af pandemien diskuterede og analyserede, om 30 dage var den rigtige periode, og ligeledes forhørte sig i udlandet for at lave en overvågning, som kan sammenlignes med andre lande. Men nu erkender SSI, at algoritmen pga. Omikron har fået problemer. 

Lige nu arbejder SSI med en rapport, som vil beskrive, hvor godt denne algoritme hænger sammen med dødsattesterne, og også om der er udviklinger over tid i denne sammenhæng.

SSI vil også på et tidspunkt lave en supplerende opgørelse til dagens dødstal, som er baseret på dødsattester.

Det vides ikke, hvornår det sker. Indtil da - er vi så reelt på bar bund i forhold til at sige, hvor mange af de daglige dødstal, der handler om personer, som er døde på grund af corona? Det har vi bedt Viggo Andreasen, lektor og epidemiolog ved Roskilde Universitet, om at svare på. Og han og en medarbejder har regnet på det.

Så mange daglige dødsfald skyldes corona

De seneste 30 dage er der registreret 413 coronadødsfald af SSI. Det svarer faktisk til ca. en tiendedel af det samlede antal dødsfald i perioden. Og det kunne jo umiddelbart tyde på, at ingen dør af corona - at hver 10. afdøde bare havde fået en positiv test indenfor 30 dage før dødsfaldet. 

Men så nemt er regnestykket slet ikke.

For det er primært de unge, som smittes, og de ældre, som dør.

"I de aldersgrupper, hvor der er flest dødsfald, er incidensen 5-10 gange lavere end blandt de unge - hvor der til gengæld ikke er ret mange dødsfald," siger Viggo Andreasen.

For at vende tilbage til eksemplet med den trafikdræbte. Hvis den dræbte er en mand i 20´erne fra Hvidovre, er sandsynligheden for, at han havde fået en positiv test indenfor den seneste måned, ret høj. Hvis det derimod er en 80-årig kvinde fra Læsø, er sandsynligheden meget lav.

Viggo Andreasen og hans medarbejder har derfor kigget på de daglige dødsfald og incidens i alle aldersgrupper og er nået frem til, at der rent statistisk hver dag registreres fem dødsfald, som ikke skyldes corona, men hvor den afdøde bare har fået en positiv test.

Det betyder eksempelvis, at der torsdag 20. januar ikke var 15 mennesker, der var døde på grund af corona, men 10. Rent statistisk, altså. Om det reelle tal torsdag var 10, kan kun dødsattester fra de afdøde afgøre. 

 

 

Regnestykket fra Viggo Andreasen

Forventet antal døde MED covid-19 9. januar og 16. januar. Med den givne aldersspecifikke incidens af positive tests ville man finde det anførte antal af døde, hvis positive test og død var uafhængige begivenheder.

Aldersgruppe

9. januar

16. januar

 

Døde 1)

% Pos i 30 dage 3)

Døde MED covid

Døde

2)

% Pos i 30 dage

Døde MED covid

0-19

2

8.8

0

0

12.9

0

20-39

2

10.1

0

2

12.1

0.24

40-64

21

6.5

0

25

7.5

1.89

65-79

52

2.2

0.15

60

2.4

1.45

80+

102

1.7

0.44

96

1.9

1.86

ialt 

179

 

0.5

183

 

5.4Note

1) Antal døde den 9. januar 2022. Fra Danmarks Statistik - eksperimentel statistik; der kan forekomme opjustering
2) Antal døde 16. januar 2021. Tallene er 1 år gamle og ca. 10-15 procent over niveauet for januar 2022.
3) Alderspecifik incidens for de forrige 4 uger plus 2/7 af 5 uge.

 

 

Relateret artikel

Emner: corona

Del artiklen med dine venner