”I vores klinik har vi booket patienterne ind i blokke for at undgå vaccinespild. Nu har vi ovenikøbet fået den mulighed, at vi kan køre ud til immobile i eget hjem, hvis vi står tilbage med et par doser. Derudover har vi byttet hætteglas med en naboklinik, fordi vi stod med nogle hætteglas, der var tæt på udløb, som vi kunne bytte til nogen med lidt længere varighed,” siger Henrik Idriss Kise.

Almen praksis vaccinerede knap 450.000 personer mod corona sidste år

Knap 450.000 danskere er blevet vaccineret hos egen læge inden årsskiftet, viser nye tal. Efterspørgslen på vacciner er nu stagneret efter en travl december, lyder det fra flere læger, der har etableret nye samarbejder for at undgå vaccinespild.

Fra uge 48 og frem til årsskiftet har almen praksis givet 447.000 ud af de i alt 2.457.000 vaccinationer, som blev givet - svarende til en andel på 18,2 procent af alle stik. Det viser data, som PLO har indhentet fra landets fem regioner. De praktiserende lægers indsats var på sit højeste i de sidste to uger frem mod jul. Her blev der givet 351.000 vaccinationer svarende til 25 procent af alle vaccinationer, fremgår det af tallene.

Og det har kunnet mærkes i de af landets lægehuse, der sammen med regionale vaccinationscentre og apoteker har været med til at løfte opgaven. Det fortæller Henrik Idriss Kise, praktiserende læge i Sorring og formand for PLO Midtjylland.

”Det gik over stok og sten den første mandag, vi åbnede op for at vaccinere – for det var jo med ret kort varsel, vi kom i gang. Der var et enormt godt samarbejde med regionens administration om, hvordan vi skulle gøre det rent praktisk. Lynhurtigt blev det sådan, at man nærmest med dags varsel kunne bestille ekstra vacciner, fortæller han.

På den måde lykkedes det lægehusene at skrue gevaldigt op for vaccinationskapaciteten med kort varsel og bidrage til at realisere myndighedernes mål om at vaccinere 300.000 borgere om ugen fra uge 49 og 500.000 om ugen fra midt-december. Målet om at have kapacitet til at vaccinere op til en million borgere ugentligt blev nået i uge 51, skriver PLO i en analyse baseret på vaccinationstallene.

Neddrosling i 2022

I dag tilbyder 1.239 lægeklinikker coronavacciner. Og mens den landsdækkende vaccineindsats har krævet, at de med kort varsel skulle imødekomme en stor efterspørgsel frem mod jul, har det modsatte gjort sig gældende i de første uger af 2022.

”I vores klinik har vi booket patienterne ind i blokke for at undgå vaccinespild. Nu har vi ovenikøbet fået den mulighed, at vi kan køre ud til immobile i eget hjem, hvis vi står tilbage med et par doser. Derudover har vi byttet hætteglas med en naboklinik, fordi vi stod med nogle hætteglas, der var tæt på udløb, som vi kunne bytte til nogen med lidt længere varighed,” siger Henrik Idriss Kise.

Han forklarer, at flere lægeklinikker i regionen har lavet lignende aftaler for at undgå vaccinespild – og at lægerne desuden har kunnet returnere uåbnede hætteglas til regionen, som har videredistribueret dem til midtjyske vaccinationscentre. 

En lignende aftale er blevet indgået i Region Hovedstaden, forklarer Peder Reistad, der er praktiserende læge i Kokkedal og formand for PLO Hovedstaden. Her oplevede man også en næsten umættelig tørst efter vacciner før jul, hvorimod efterspørgslen er dykket markant i det nye år.

”Efter nytår har der ikke været så stor efterspørgsel på vacciner. Nogle af os har derfor haft for mange vacciner, som vi efter aftale har kunnet levere tilbage til vaccinationscentrene,” siger han.

Vil undgå vaccinespild

Peder Reistad anslår, at flere klinikker har benyttet sig af muligheden for at returnere vaccinerne. For hvor almen praksis i hovedstaden vaccinerede i omegnen af 150.000 i december, er det tal faldet til omkring 15.000 i januar indtil videre, forklarer han.

”Der oplever vi helt klart en afmatning i form af, at der slet ikke er lige så mange, der henvender sig for at bestille tid. I den kommende tid har vi mest planlagte vaccinationer i kalenderen, både til børn og til dem, der fik første stik hos egen læge,” fortæller han.

Det samme billede tegner sig i Region Syddanmark, forklarer Birgitte Ries Møller, der er praktiserende læge i Odense og formand for PLO Syddanmark.

”Der er hele tiden nye, der bliver vaccineret, men det er klart, tallet er faldet i det nye år. Da vi var travlest i december, vaccinerede vi 60.000 på en uge i regionen. Til sammenligning har vi vaccineret 10.000 i årets første uge,” siger hun.

Hvor andre regioner har lavet aftaler med de praktiserende læger om, at lægerne kan returnere ubrugte hætteglas, er det ikke en mulighed i Region Syddanmark. Her har vaccinationscentrene allerede så mange vacciner, at de ikke vil kunne nå at bruge flere fra almen praksis, forklarer Birgitte Ries Møller.

”Men vi må omfordele internt mellem klinikkerne. Det har vi bestemt gjort brug af, for vi synes jo også, at vaccinespild er træls – selvom det er en kalkuleret risiko, både i almen praksis, i regionen og på apotekerne.”

Emner: corona

Del artiklen med dine venner