Rochelle Walensky advarer om, at resultaterne fra undersøgelsen ikke skal føre til uforsigtighed, eftersom Omikrons ekstreme smitbarhed sætter et massivt pres på USA's sundhedssystem og dets udmattede sundhedspersonale.

Nyt studie: 91 procent mindre risiko for at dø af Omikron end af Delta

Omikron giver i forhold til deltavarianten 53 procent mindre risiko for at blive indlagt, 74 procent mindre risiko for at ende på intensiv og 91 procent mindre risiko for at dø af covid-19.

Sådan er lyder de opmuntrende tal fra en amerikansk undersøgelse af ca. 70.000 coronasmittede i perioden 30. november 2021-1. januar 2022, lavet af forskere på University of California, Berkeley, Kaiser Permanente og the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De smittede bor i det sydlige Californien og er del af det sundhedssystem, som hedder Kaiser Permanente. 52.297 af de smittede var smittet med Omikron-varianten, 16.982 med deltavarianten.

Det skal dog understreges, at studiet endnu ikke er fagfællebedømt og foreløbig kun er udgivet på medRxiv, som er et websted, der distribuerer komplette, men upublicerede sundhedsvidenskabelige undersøgelser.

Selv om omikronvarianten er mere modstandsdygtig over for vacciner, viser undersøgelsen, at den giver anledning til markant mildere sygdom. Af de Omikronsmittede blev 0,5 procent indlagt, mens det tilsvarende tal for deltasmittede var 1,3 procent. Studiet viser også, at dem, som blev indlagt med omikron, var på hospitalet i markant kortere tid. Omikron-indlagte var indlagt i gennemsnit 1,5 dag, mens det var deltasmittede var 4,9 dag.

Blandt de 52.297 omikronsmittede kom 7 patienter på intensiv, ingen i respirator, men 1 døde. Blandt de 16.982 deltasmittede kom 23 på intensiv, 11 i respirator, og 14 døde.

Direktør for USA’s Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse (CDC) Rochelle Walensky advarer om, at resultaterne fra undersøgelsen ikke skal føre til uforsigtighed, eftersom Omikrons ekstreme smitbarhed sætter et massivt pres på USA's sundhedssystem og dets udmattede sundhedspersonale. Landet ser i øjeblikket et gennemsnit på ca. 750.000 tilfælde om dagen, ca. 142.000 samlede covid-indlæggelser og mere end 1.600 daglige dødsfald.

Rochelle Walensky bebrejder dog deltavarianten og ikke Omikron for at forårsage den ca. 10 procent store stigning i coronadødsfald i USA de seneste to uger.

Walensky sagde på en pressekonference onsdag, at stigningen i dødsfald primært kan tilskrives de deltasmittede, hvis andel af det samlede antal smittede er gået tilbage dag for dag. Ifølge de seneste data udgivet af CDC udgør omikronvarianten omkring 98 procent af de sekventerede tilfælde, hvor Delta udgør lige under to procent.

 

 

Tweets fra Rochelle Walensky:

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner