Hoste var det mest almindelige symptom hos folk, der blev smittet med Omikron ved en julefrokost i Oslo. Modelfoto

Norsk undersøgelse: Her er Omikronramtes symptomer

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har sammen med Oslo Kommune nærmere undersøgt det supersprederudbrud med Omikron, der var i Oslo i forbindelse med en julefrokost 26. november. De 117 deltagere er bl.a. blevet spurgt om, hvilke symptomer de oplevede. Udbruddet på restauranten er det første, store udbrud med Omikron i verden.

Medarbejderne fra et firma, som producerer solenergianlæg, var 26. november samlet til julefrokost på en restaurant i Oslo. En af de ansatte var 24. november vendt tilbage fra en rejse til firmaets kontor i Cape Town i Sydafrika, hvor de første Omikron-tilfælde blev registreret på samme tid. Forud for julefrokosten skulle alle lade sig kvikteste. Sidst på aftenen blev den restaurant, de var på, omdannet til en natklub, hvor der også kom andre gæster.

I samarbejde med Oslo Kommune har Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge nu spurgt de 117 deltagere til julefrokosten om, hvilke symptomer de har oplevede i tiden efter. 111 af deltagerne har svaret, og de foreløbige resultater fra undersøgelsen er nu publiceret i tidsskriftet Eurosurveillance.

Til sammen er 82 deltagere efterfølgende blevet bekræftet smittet - foreløbig viser tests, at mindst 67 er smittet med Omikron. En af deltagerne er smittet med Delta-varianten. Udbruddet på restauranten er dermed det første, store udbrud med Omikron i verden.

Undersøgelsen viser også, at 96 procent af deltagerne var fuldt vaccinerede.

Der var på interviewtidspunktet 13. december ikke fundet tegn på alvorlig sygdom blandt de smittede, men deltagerne ved julefrokosten var også yngre og midaldrende med lavere risiko for alvorlig sygdom.

"Næsten alle fik symptomer. Det er pr. definitition tale om milde symptomer, men godt 50 procent rapporterede om feber," siger Elisabeth Henie Madslien fra FHI, som har stået i spidsen for undersøgelsen, til nrk.

De smittede deltagere fik de første symptomer ret hurtigt efter julefrokosten. Der gik typisk mellem to og fem dage. De fleste fik det på 3. dagen.

 

Symtom

Andel af smittede

Varighed af symptomet

Hoste

83 procent

3-5 dage

Løbende/stoppet næse

78 procent

2-5 dage

Udmattelse

74 procent

2-5 dage

Ondt i halsen

72 procent

2-5 dage

Hovedpine

68 procent

2-4 dage

Muskelsmerter

58 procent

2-4 dage

Feber

54 procent

2-3 dage

Nys

43 procent

2-4 dage

Reduceret lugtesans

12 procent

2-3 dage

Reduceret appetit

33 procent

2-5 dage

Besværet vejrtrækning

12 procent

1-5 dage

Reduceret smagssans

23 procent

2-4 dage

Mavesmerter

6 procent

1-3 dage

Et eller flere af de nævnte symptomer

99 procent

5-8 dage

Kilde: Eurosurvilliance

 

Varigheden af symptomer er svært at sige nøjagtigt, påpeges det, da 78 procent stadig havde symptomer på interview-tidspunktet.

Undersøgelsen viser også, at den største andel af de ikke-smittede var vaccineret med Moderna. Blandt de 75 personer, som var fuldt vaccinerede, var der 17, som var vaccineret med Moderna, 41 med Pfizer.

Elisabeth Henie Madslien understreger, at tallene er for små og usikre til at kunne drage nogle klare konklusioner af.

Forskerne vil senere følge op på undersøgelsen med en række nye interviews med deltagerne.

 

 

 

Emner: corona omikron

Del artiklen med dine venner