Mindst 40.000 borgere står til at skifte diabetesbehandling

De nye insulintilskud vil betyde, at mindst 40.000 med diabetes skal skifte behandling, anslår Medicintilskudsnævnet. De nye tilskud repræsenterer en sammenlagt besparelse i medicinudgifter på omtrent 115 millioner kroner om året.

Det vurderer Lægemiddelstyrelsen i en e-mail til Sundhedsministeriet, som Propatienters søstersite Medicinsk Tidsskrift har fået indsigt i. 

I løbet af høringsprocessen omkring insulintilskuddene, som har stået på siden 2019 og endelig afsluttet i november 2021, har Medicintilskudsnævnet fået høringssvar fra lægefaglige selskaber, patientforeninger og relevante medicinalvirksomheder. 

I de endelige anbefalinger, som nu er til godkendelse hos Lægemiddelstyrelsen, har flere lægemidler mistet tilskud. 

Hvis anbefalingerne til hurtigtvirkende insuliner bliver fulgt, vil det give en årlig besparelse på ca. 43 millioner kroner i omsætning, vurderer Lægemiddelstyrelsen.

Hvis anbefalingerne til de langtidsvirkende insuliner bliver fulgt, vil det give en årlig besparelse på ca. 72 millioner kroner i omsætning. 

Det skyldes, at over 40.000 danskere med diabetes kommer til at skifte behandling, hvis anbefalingerne bliver fulgt, vurderer Medicintilskudsnævnet. 

Nye tilskud har presset priser

Derudover har høringsprocessen og forhandlinger med lægemiddelselskaber ført til en prisreduktion på flere antidiabetiske lægemidler, som også giver en besparelse – i omsætning – for samfund og patienter, konkluderer styrelsen. 

Bl.a. er prisen på Novorapid i hætteglas blevet reduceret, hvilket fører til en anslået årlig besparelse på i alt 6,4 millioner kroner i omsætning. 

Derudover har forhandlingen ført til en prisreduktion på Lantus (insulin glargin) på hele 24 procent, hvilket giver en anslået årlig besparelse på 13 millioner kroner i omsætning. 

Alt i alt giver det en samlet besparelse på lige knap 135 millioner kroner. 

I beregningen sendt til ministeriet har tilskudsnævnet dog ikke medregnet eventuelle udgifter og omkostninger, der er forbundet med at indføre ændringerne i tilskuddene.

 

Relaterede artikler om sagen

 

Del artiklen med dine venner