At drikke tilstrækkeligt meget vand kan forhindre hjertesvigt

ESC: Risikoen for at udvikle hjertesvigt reduceres ved at drikke tilstrækkeligt vand livet igennem, hvilket vil sige mindst 1,6 liter for kvinder og mindst to liter for mænd.

Det antyder forskning, som netop er fremlagt på The European Society of Cardiology’s (ESC) virtuelle kongres.

”Vores studie tyder på, at opretholdelse af en god hydrering kan forhindre eller i det mindste bremse de ændringer i hjertet, der i sidste ende kan føre til hjertesvigt.”

Det udtaler studiets førsteforfatter Natalia Dmitrieva fra National Heart, Lung and Blood Institute, Bethesda, USA. Hun tilføjer:

"Resultaterne indikerer, at vi alle bør være mere opmærksomme på mængden af ​​væske, vi indtager hver dag, og handle på det, hvis vi finder ud af, at vi drikker for lidt."

Anbefalinger om daglig væskeindtag varierer fra 1,6 til 2,1 liter for kvinder og to til tre liter for mænd. Imidlertid har flere internationale studier vist, at mange mennesker end ikke opfylder den nedre grænse for det anbefalede væskeindtag.

”Men når vi drikker for lidt væske, stiger koncentrationen af ​​sodium i blodet. Kroppen forsøger derefter at ’spare på vandet’ og aktiverer processer, som man ved kan bidrage til udviklingen af ​​hjertesvigt,” forklarer Natalia Dmitrieva.

De amerikanske forskere har undersøgt, hvorvidt sodium-koncentrationen i blodet hos midaldrende, kan sige noget om udvikling af hjertesvigt 25 år senere i livet. Forskerne har også undersøgt, om der findes en sammenhæng mellem hydrering og fortykkelse af venstre ventrikel, som er et forstadie til hjertesvigt. 15.792 personer mellem 44 og 66 år deltog i studiet. De blev inddelt i fire grupper afhængig af deres sodium koncentration i blodet og ved fem fortløbende undersøgelser blev de fulgt til de var mellem 70 og 90 år.

Forskerne kunne se, efter at have justeret for andre risikofaktorer som køn, alder, blodtryk, nyrefunktion, kolesterol i blodet, forhøjet blodsukker, vægt og rygning, at manglende væskeindtag som midaldrende øgede risikoen for udvikling af hjertesvigt 25 år senere i livet. For hver øgning med én mmol/l øgedes risikoen for henholdsvis hypertrofisk kardiomyopati og hjertesvigt med 1,20 og 1,11. I særlig højrisiko var de, som havde et sodium indhold på 142 mmol/l og derover.

”Samlet set, så tyder vores forskning på, at dét at være velhydreret livet igennem mindsker risikoen for at udvikle både hypertrofisk kardiomyopati og hjertesvigt. Dertil kommer, at hvis sodium-indholdet i blodet overstiger 142 mmol/l, så bør man som patientens læge – til trods for at dette ligger inden for normalværdierne – være opmærksom på, at man bør tale med patienten om væskeindtag,” konkluderer Natalia Dmitrieva.

 

Del artiklen med dine venner