Endelig: Medicinrådet anbefaler nu lægemiddel til flere kvinder med kræft i æggestokkene

Lægemidlet niraparib bliver nu anbefalet til flere kvinder med kræft i æggestokkene. Det skyldes dels en test, der kan hjælpe med at finde frem til flere kvinder, der har gavn af behandlingen, dels en bedre pris fra firmaet.

På rådsmødet den 23. juni 2021 besluttede Medicinrådet at udvide sin anbefaling af lægemidlet niraparib, så den nu omfatter flere kvinder med kræft i æggestokkene.

Hidtil har Medicinrådet anbefalet behandlingen til kvinder med en såkaldt BRCA-mutation, men ikke til kvinder uden mutationen, der som samlet gruppe har mindre gavn af behandlingen.

Nu har kliniske studier vist, at nogle af disse patienter også har god effekt af behandlingen. Det gælder de patienter, som har en homolog rekombinationsdefekt (HRD-positive patienter). Defekten findes med en test, som indtil nu ikke er brugt systematisk i Danmark.

For de to grupper – de med BRCA-mutation og de HRD-positive – vurderer Medicinrådet, at niraparib kan forlænge den tid, der går, inden patienten får tilbagefald.

Efter flere forhandlinger har firmaet givet en rabatpris til de to patientgrupper, som, Medicinrådet vurderer, har gavn af behandlingen.

Patientrepræsentant i Medicinrådet, Leif Vestergaard Pedersen, har tidligere kritiseret selskabet GSK Pharma, som står bag niraparib, for at give et urimeligt tilbud på behandlingen. Det har selskabet dog kommet efter.  

”Selskabet har givet et tilfredsstillende pristilbud, som gør, at vi vil anbefale behandlingen til alle grupper, som har dokumenteret effekt,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

Det egentlige pristilbud, som selskabet GSK Pharma har givet Amgros og Medicinrådet, er ikke offentliggjort. 

Anbefalingen fra Medicinrådet betyder, at ca. dobbelt så mange patienter kan blive tilbudt behandling med niraparib, og at de kan få den tidligere i deres sygdomsforløb.

Medicinrådet har ikke anbefalet niraparib til patienter med kræft i æggestokkene, som ikke har BRCA-mutation og er HRD-negative, fordi behandlingen ikke forlænger den tid, der går, før patienternes kræftsygdom forværres væsentligt, og fordi der er bivirkninger ved behandlingen.

Nordisk HRD-test på vej

Det kræver en pålidelig test at finde de patienter, som har en homolog rekombinationsdefekt (HRD-positive patienter). Det er et hold dansk-nordiske forskere i færd med at udvikle.

Den nordiske test skal kunne erstatte den omkostningstunge test, myChoice, udviklet af selskabet Myriad, som lige nu er guldstandarden, når man vil teste æggestokkræft for HRD. Myriads test kræver dog, at man sender biopsier til Salt Lake City, USA.    

”Vi har ikke andre HRD-test tilgængelig, og Myriads test er en dyr løsning. Derfor er vi interesseret i at udvikle en test for HRD, der kan nå samme niveau af præcision som Myriads. Vi vil dog lave den på en open source-platform, så den er tilgængelig for alle og bliver meget billigere at implementere. Det vil måske kunne betyde, at flere patienter kan få tilbuddet om en behandling med f.eks. niraparib i fremtiden,” udtalte Maria Rossing til Onkologisk Tidsskrifts printmagasin i maj.

Hun er overlæge på Center for Genomisk Medicin, Rigshospitalet, og en del af det nordiske samarbejde, som også tæller forskere fra Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitet ligesådan forskere fra Finland, Sverige og Norge.  

Læs Medicinrådets anbefaling her.

Del artiklen med dine venner