Pas på, hvis du køber medicin på nettet

Lægemiddelstyrelsen har identificeret 30 hjemmesider med ulovligt salg af lægemidler og 16 hjemmesider med ulovligt salg af medicinsk udstyr.

På hjemmesiderne er der blandt andet blevet solgt ulovlig potensmedicin, og der er blevet solgt covid-19-antigentest, der er blevet markedsført som selvtest, selv om testene udelukkende er fremstillet og godkendt til professionel brug. De i alt 46 hjemmesider er blevet indberettet til Interpol med henblik på videre efterforskning og eventuel lukning.

Fundene er sket i forbindelsen med den årlige udgave af den globale Interpol-aktion Operation Pangea, som finderhjemmesider, hvor der ulovligt sælges medicin og medicinsk udstyr. I år har operationen haft særligt fokus på ulovlig handel med medicin og medicinsk udstyr relateret til covid-19. 

Operation Pangea XIV har på verdensplan ifølge Interpol ført til beslaglæggelse af i alt ni millioner pakninger med ulovlig medicin eller medicinsk udstyr. I år er der særligt set en stigning i covid-19-relaterede produkter som ansigtsmasker og covid-19-testkit.

Tendenserne inden for ulovlig handel med lægemidler minder om tidligere år, idet der især er beslaglagt medicin som potensmidler, sovepiller/beroligende medicin og smertestillende medicin. Den beslaglagte mængde lægemidler har en anslået værdi på over 23 mio. dollars, oplyser Interpol. I forbindelse med Operation Pangea er der blevet lukket over 113.000 hjemmesider med ulovligt salg, og der er konstateret en generel stigning i antallet af ulovlige onlineforhandlere, herunder også forhandlere, der benytter sociale medier, i forhold til tidligere.

”Generelt er der stort globalt fokus på at bekæmpe ulovligt salg af medicin, og i år er man naturligvis særligt optaget af at forhindre kriminelle bagmænd i at sælge forfalskede covid-19-vacciner og andre covid-19-relaterede produkter,” siger Jeanne Majland.

Hun understreger, at vi indtil videre ikke har set nogen ulovlige vacciner i Danmark:

”Vores vaccinationssystem er meget sikkert. Der er skabt et system med meget få aktører, hvilket sikrer kontrol og distribution, så befolkningen kan føle sig helt tryg ved de vacciner, myndighederne tilbyder. Hvis man som borger bliver tilbudt en covid-19-vaccine fra andre steder end dem, der er godkendt af myndighederne, skal man absolut sige nej tak,” siger Jeanne Majland.  

Lægemiddelstyrelsen opfordrer enhver, der får kendskab til ulovlig handel med vacciner eller andre lægemidler eller ulovlig handel med medicinsk udstyr, til at anmelde det, så styrelsen kan undersøge sagen og advare relevante myndigheder i andre lande. For at oplyse borgerne bedst muligt om sikker internethandel har Lægemiddelstyrelsens som led i Operation Pangea samarbejdet med Toldstyrelsen om at informere de borgere, hvis forsendelser blev taget ud til stikprøvekontrol.

 

 

Gode råd, hvis du køber medicin på nettet:

  • Køb kun medicin på apoteket eller onlineforhandlere med det grønne EU-logo.
  • Kontakt altid din læge, hvis du tror, du har brug for behandling med receptpligtig medicin.
  • Ulovlig medicin kan være sundhedsfarligt at anvende. Køb derfor kun medicin på apoteket eller hos andre godkendte forhandlere.
  • Vær opmærksom på, at hjemmesider og produkter kan se meget professionelle ud. Derfor kan det være svært at identificere ulovlige forhandlere.

Gode råd, hvis du køber medicinsk udstyr på nettet:

  • Tjek at udstyret er CE-mærket.
  • Følg altid brugsanvisningen.
  • Tjek, at der er dansk mærkning og brugsanvisning. Det skal der være. (I en begrænset periode under pandemien har Lægemiddelstyrelsen undtaget medicinske handsker og mundbind for krav om dansk mærkning, så længe anvisningen findes på andre skandinaviske sprog eller engelsk.)
  • Covid-19-test til selvtestning skal være tydeligt mærket til dette brug, og CE-mærket skal være efterfulgt af fire cifre.
Del artiklen med dine venner