"Hvis man har fået en alvorlig bivirkning, og der er tidsmæssig sammenhæng med vaccineringen, så vil jeg opfordre til, at man søger erstatning hos os,” siger Karen-Inger Bast.

Pårørende søger erstatning efter vaccine-dødsfald

37 danskere og pårørende har søgt om erstatning efter at være blevet vaccineret med en covid-vaccine.

Danmark har modtaget det første erstatningskrav for et dødsfald forårsaget af det nye syndrom VITT - vaccineinduceret Immun Trombotisk Trombocytopeni, som myndighederne kæder sammen med AstraZeneca-vaccinen, og som onsdag fik Sundhedsstyrelsen til helt at droppe vaccinen til brug for massevaccination i Danmark. 

I alt har Patienterstatningen på nuværende tidspunkt modtaget 29 ansøgninger om erstatning for bivirkninger efter AstraZeneca-vaccinen. Og otte ansøgninger efter Pfizer/BioNTech. Ingen efter Moderna.

Ansøgningerne spænder fra let feber og ubehag til lammelser, blodpropper, åndedrætsbesvær, spontan abort og til dødsfald. Patienterstatningen har ikke truffet afgørelse i sagerne endnu.

Den danske lovgivning giver ret til erstatning for sjældne og alvorlige bivirkninger ved alle lægemidler. Det gælder for alle lægemidler – også vacciner for covid-19.

”Der findes næsten ingen lægemidler uden bivirkninger. Derfor har vi et sikkerhedsnet i Danmark, der samler de patienter op, som er så uheldige at blive ramt af sjældne og alvorlige bivirkninger”, siger direktør for Patienterstatningen, Karen-Inger Bast.

Erstatning kan komme på tale, hvis der er en overvejende sandsynlighed for, at de alvorlige bivirkninger skyldes vaccinen.

Eftersom EMA og Sundhedsstyrelsen har fastslået, at blodpropper kombineret med blødninger og lavt antal blodplader sandsynligvis er en sjælden bivirkning ved AstraZeneca-vaccinen, vil man som udgangspunkt kunne få erstatning, hvis man får denne bivirkning. Hvis der er tale om dødsfald, vil de pårørende altså kunne få erstatning.

"Det er vigtigt at sige, at man ikke får erstatning for milde og forbigående gener såsom lidt feber eller ondt i armen. Men hvis man har fået en alvorlig bivirkning, og der er tidsmæssig sammenhæng med vaccineringen, så vil jeg opfordre til, at man søger erstatning hos os,” siger Karen-Inger Bast.

Med udrulning af et så stort vaccinationsprogram er det forventeligt, at flere patienter vil opleve alvorlige bivirkninger. Selvom risikoen er meget lille, er kendskabet til erstatningsmuligheden vigtig, siger Karen-Inger Bast.

”Åbenhed og oplysning er afgørende for tilliden til vaccinerne og vores sundhedsvæsen. Derfor vil vi sætte yderligere skub på oplysningen om vaccineerstatning. Her spiller sundhedspersonalet en afgørende rolle. De har faktisk pligt ifølge loven til at informere patienterne om erstatningsmuligheden, hvis man er uheldig, siger Karen-Inger Bast.

En million danskere har få fået første stik med en coranavaccine. Ca. 150.000 af dem er vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, 77.000 med vaccinen fra Moderna og 770.000 med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner