Rettigheder. Viden. Inspiration

Patienter bekymrede over flytteplaner

Som sidste led i planerne for den sønderjyske sygehusstruktur flytter den ambulante hæmatologiske funktion fra Aabenraa til Sønderborg i november 2021. Flytteplanerne vækker bekymring hos nogle af patienterne. 

Strukturen for Sygehus Sønderjylland, der omfatter akutsygehuset i Aabenraa, specialsygehuset i Sønderborg og dagshospitalet i Tønder, er over de senere år løbende blevet behandlet og vedtaget i regionsrådet i Region Syddanmark. I den seneste præcisering af planerne indgår bl.a. flytningen af den ambulante hæmatologiske funktion fra Aabenraa til Sønderborg.

I dag er der gennemsnitligt 75 hæmatologiske patienter igennem den ambulante hæmatologiske funktion i Aabenraa om ugen. En del af disse patienter vil grundet flytningen få længere transporttid, når de skal have behandling. Det gælder f.eks. Birgit Thomsen, der er bosat i Vester Terp ved Løgumkloster. Hun er tilknyttet sygehuset i Aabenraa, hvor hun to gange ugentligt behandles med blodtransfusioner for anaplastisk anæmi. I dag har Birgit Thomsen og hendes mand, Mogens Thomsen, en halv times transporttid til og fra sygehuset. Når den ambulante hæmatologiske funktion flytter til Sønderborg til efteråret, vil parrets transporttid blive fordoblet. Og udsigten til flere timer bag rattet vækker bestemt ikke glæde hos parret.

”Det er helt vanvittigt, at man flytter hæmatologisk afdeling ned i et hjørne af Sønderjylland og væk fra dér, hvor borgerne er. Det virker ikke gennemtænkt,” udtaler Mogens Thomsen i en artikel i JydskeVestkystens Tønder Sektion.

Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, der er presseansvarlig ved Sygehus Sønderjylland, oplyser i e-mail, at Sygehus Sønderjylland er bevidste om, at flytningen medfører ændringer i patienternes transportsituation.   

”Sygehus Sønderjylland er selvfølgelig godt klar over, at en flytning fra Aabenraa til Sønderborg for nogle patienter betyder længere transporttid. For andre vil det være omvendt. For en tredje er det måske samme transporttid, om det er det ene eller andet sted,” lyder det.

Behandlingen skal samles ét sted

I e-mailen uddyber Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen, at der er mange gode grunde til at flytte den ambulante hæmatologiske funktion fra Aabenraa til Sønderborg. 

”Der er gode grunde til denne flytning. Først og fremmest kan hæmatologien knyttes tættere til den øvrige onkologiske behandling, hvor al anden onkologisk behandling i forvejen er placeret i Sønderborg. Desuden bliver hæmatologien i Sønderborg en del af den nye tankegang i ambulatorietorvet. Her vil der være nye faciliteter, hvilket betyder, at vores patienter kan få flere undersøgelser eller kontroller klaret samme dag ved det samme besøg,” skriver han.

Videre lyder det, at der allerede er mange funktioner, der er skiftet fra sygehuset i Sønderborg til Aabenraa i forbindelse med indvielsen af Akutsygehuset i Aabenraa her i foråret 2020.

”Det er i den forbindelse, at der endelig er blevet plads til at samle den onkologiske behandling i Sønderborg. Det har hele tiden været den overordnede plan, lige siden at sygehuset i Haderslev blev vedtaget til lukning. Alt i alt, er formålet et fagligt endnu bedre – og endnu mere sammenhængende – patientforløb,” skriver Mikkel Dybtved-Ntarampa Andersen.

Oprindeligt var flytningen af den ambulante hæmatologiske funktion planlagt til at skulle have fundet sted i sommeren 2020, men ifølge den opdaterede tidsplan skal flytningen altså nu ske i november i år.

hæmatologi

Del artiklen med dine venner