Nu tilbyder fire regioner borgerne at komme på akutlister til restvacciner

Fra i dag, torsdag vil borgere, der har fået en invitation til vaccination – enten med brev eller i eBoks – kunne gå ind på Region Hovedstadens hjemmeside og skrive sig på en venteliste til vaccination. Dermed får borgerne i hovedstaden samme tilbud som i borgerne i Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland.

Hvis der bliver enkelte doser vacciner til overs fra de fem store vaccinationscentre og Bornholm, så vil det enkelte vaccinationscenter udvælge de ældste på dagens venteliste og ringe og bede dem komme til vaccinationscenteret op mod lukketid, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Vacciner er skrøbelige og holder kun kort tid, når et glas er åbnet, og derfor er det også et krav, at borgeren kan transportere sig til vaccinationscenteret inden for max 30 minutter. Borgerne skal også være opmærksomme på, at de kun er skrevet op for den pågældende dag. Når dagens restvacciner er blevet fordelt, slettes listen.

"Vi har faktisk kun ganske få restvacciner. Det svinger mellem 0 og 25 om dagen for hele regionen, og indtil nu har vi hver aften kørt eventuelle overskydende vacciner ind til det nærmeste akuthospital, som har brugt dem til at vaccinere personer i målgrupperne," fortæller Helene Bliddal Døssing, konstitueret vicedirektør ved Region Hovedstadens Akutberedskab med ansvar for regionens vaccinecentre

Hun understreger, at det gav god mening i en periode at levere restvacciner på hospitalerne, for det gav mulighed for at de kunne gives til den mest skrøbelige målgruppe.

"Men nu hvor der er åbnet for andre og mindre skrøbelige målgrupper, vil borgerne have nemmere ved at møde op med kort varsel i centrene og få de overskydende vacciner," siger Helene Bliddal Døssing.

I Region Nordjylland, Region Midtjylland og delvist Syddanmark kan borgerne også skrive sig på en liste, så ingen vacciner går til spilde.

Region Midtjylland var den første region til at meddelele, at borgere, der var inviteret til vaccination, kunne tilmelde sig en akutliste til eventuelle overskydende vaccinerester sidst på dagen, hvis de var i stand til at møde op i løbet af en halv time. Men Region Syddanmark og Region Nordjylland er gået et skridt videre. Her inviteres alle borgere, der bor i nærheden af et vaccinationscenter og kan være fremme på en halv time, til at tilmelde sig en akutliste - uanset om de er inviteret til vaccine eller ej.

I Region Syddanmark gælder det dog i første omgang kun i Esbjerg, Sønderborg og Aabenraa. Når man har erfaringer herfra, undersøger man, om ordningen også skal indføres på Fyn og i Trekantsområdet.

Både her og i Region Nordjylland slettes alle navne på listen, når dagen omme, hvorpå man næste dag kan tilmelde sig listen igen, fremgår det af regionernes hjemmesider.

Når personalet sidst på dagen skal tilkalde folk fra listen til eventuel overskydende vaccine, vil de prioritere først efter, hvem der har fået en invitation til vaccine, og dernæst efter alder, så de ældste kommer først.

Region Sjælland oplyser på sin hjemmeside, at restvaccine gives til borgere, der er "batchet", og er det ikke muligt, gives de til "batchede" medarbejdere. Er det heller ikke muligt, går de til en vilkårlig anden medarbejder eller i sidste instans til en vilkårlig person.

De fire pionerens tilbud til borgere om restvacciner kommer efter, at det tidligere har udløst heftig kritik, at bl.a. sygehusdirektører og en borgmester blev vaccineret med restvaccine, og at man nogle steder har smidt vaccinerester ud, fordi det ikke lykkedes at finde nogen i målgrupperne, man kunne vaccinere.

 

 

Du kan skrive dig op til restvaccinelisterne her: 

Region Hovedstaden: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/Tilmelding-til-at-modtage-overskydende-vaccine-mod-COVID-19.aspx

Region Syddanmark: https://www.rsyd.dk/restvacciner

Region Nordjylland: https://skema.rn.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.CoreRespondentCollectLinkAnonymous

Region Midtjylland: 

www.vest.rm.dk/restvacciner for vaccination i Herning, Holstebro, Lemvig, Struer, Ringkøbing og Ikast.

www.hospitalsenhedmidt.dk/patienter-og-parorende/corona/restvacciner/ for vaccination i Viborg, Silkeborg og Skive.

www.regionshospitalet-horsens.dk/patienter-og-parorende/corona/restvacciner for vaccination i Hedensted, Horsens og Odder.

www.regionshospitalet-randers.dk/restvacciner for vaccination i Hammel, Grenaa, Rønde og Randers.

www.restvaccine.auh.dk for vaccination i Aarhus Nord, Syd, Øst, Skanderborg og Samsø.

 

Emner: corona coronavaccine

Del artiklen med dine venner