Vaccination med AstraZeneca-vaccine stoppet øjeblikkeligt

Sundhedsstyrelsen har sat vaccination med AstraZenecas vaccine mod covid-19 på pause, mens den bliver undersøgt for potentielle bivirkninger hos EMA og de andre lægemiddelmyndigheder i EU. Ca. 140.000 danskere har foreløbig fået første dosis af vaccinen fra AstraZeneca. 

"Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Det kan pt. ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt," skriver sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter.

Pausen varer indtil videre i 14 dage, og Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12.

Pauseringen sker efter indberetninger om blodpropper hos borgere relativt kort tid efter, at de har fået vaccinen. Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark - en 60-årig kvinde døde med en blodprop, efter at hun var blevet vaccineret med en vaccine fra AstraZeneca. Vaccinen stammer fra det samme parti, som en sygeplejerske i Østrig for nylig blev vaccineret med. Hun døde halvanden time efter. Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, skriver Lægemiddelstyrelsen. Den aktuelle sag fra Danmark er under behandling. 

Sundhedsstyrelsen har ud fra et forsigtighedsprincip sat yderligere vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen i bero i Danmark, indtil resultaterne af undersøgelserne foreligger.

”Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause. Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Som udgangspunkt vurderer sundhedsmyndighederne, at det er uacceptabelt at få meget alvorlige bivirkninger i forbindelse med en forebyggende behandling, som for eksempel vaccination. 

”Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker,” siger Søren Brostrøm.

Ca. 140.000 danskere har foreløbig fået første dosis af vaccinen fra AstraZeneca. Det er primært yngre og meget sundhedspersonale, som har fået vaccinen. 

Borgere, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de sidste 14 dage, og som oplever længerevarende symptomer, dvs. mere end tre dage, bør gå til egen læge, skriver myndighederne. Man bør også konsultere sin læge, hvis man oplever nye symptomer inden for de 14 dage, efter at evt. almindeligt kendte, forbigående symptomer, som er oplevet de første dage efter vaccinationen, er forsvundet.

Sat på pause i flere lande

I seks andre europæiske lande har man for nuværende sat brugen af et specifikt parti af AstraZeneca-vaccinen i bero, mens undersøgelserne står på.

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen opfordrer til, at man tager det roligt, hvis man er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine.

”Jeg forstår godt, hvis man bliver bekymret, men man skal huske på, at der endnu ikke er påvist en sammenhæng mellem vaccinerne fra AstraZeneca og tilfældene af blodpropper. Det er det, vi nu vil undersøge,” siger hun.

Pr. 9. marts 2021 var der 22 indberetninger om blodpropper blandt de tre millioner personer, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen i EU.

Skal vente med 2. stik

Pauseringen betyder, at der indtil videre ikke vaccineres flere, der har en tid til første vaccination med AstraZeneca vaccinen. Det betyder også, at dem, der allerede har fået 1. stik og venter på 2. stik, foreløbig skal vente med dette.

”Vi er nået rigtigt langt med at vaccinere frontpersonalet i gruppe 4, men vi er ikke i mål. Jeg er meget ked af, at vi nu bliver nødt til at sige til det personale, der allerede har fået første stik, eller som allerede er booket eller inviteret til første stik, at de desværre må vente til senere på foråret eller forsommeren, før de kan blive færdigvaccinerede,” siger Søren Brostrøm.

”Men vi mangler stadig at tilbyde vaccine til knap 1 million ældre mellem 65 og 84 år, og vi er nødt til at prioritere benhårdt, så de får de to andre vacciner, vi har nu. Vi skal beskytte de allersvageste, hvis vi igen får en stor opblussen af epidemien. Vi skal også sørge for, at sundhedsvæsenet og ældreplejen ikke knækker, men vores vurdering er, at vi allerede har vaccineret så meget frontpersonale, at vi kan klare den,” siger Søren Brostrøm.

Alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca aflyses. Senere vil nye tider kunne bookes via vacciner.dk.

Bookede tider til vaccination med en af de andre vacciner fra henholdsvis Pfizer og Moderna ændres ikke. Frontpersonale på 65 år eller ældre vil fortsat modtage tilbud om vaccination med en af de to andre vacciner.

Der er lavet en ny version af vaccinationsplanen, hvor AstraZeneca er taget helt ud, for at illustrere et worst-case scenarie. Den viser, at alle i Danmark, der er 16 år eller ældre, først kan have fået tilbudt vaccination senest i uge 28 (den anden uge af juli), og at alle kan være færdigvaccineret ca. fire uger derefter. 

Den nye, udspecificerede udgave af vaccinationskalenderen kan ses her.

 

 

 

 

LÆS OGSÅ:

 

Del artiklen med dine venner