Kaos i vaccineplan: Tusinder inviteres til vaccination - men vaccinerne er der ikke

Titusindvis af danskere er indkaldt til vaccination mod coronavirus. Men vaccinerne er der ikke. Regionerne har bedt Statens Serum Institut om at holde igen med invitationerne – alligevel blev over 100.000 ekstra inviteret i fredags.

Det skriver Berlingske, som har indsamlet tal fra landets regioner.

Ældre og sårbare – og i flere tilfælde deres pårørende – samt frontpersonale kæmper derfor dag efter dag med at få logget ind på den hårdt belastede hjemmeside vacciner.dk for at lede efter tider, der i mange tilfælde ikke er der. Eller også sidder de i timelang telefonkø for at få hjælp i diverse coronahotlines.

»Vi har næsten dagligt møder med Statens Serum Institut, og hver eneste gang bliver det pointeret, at der er for mange, der er blevet inviteret,« fortæller Region Syddanmarks koncerndirektør, Kurt Espersen, til Berlingske.

Alligevel inviterede Statens Serum Institut (SSI) sidste fredag sendte yderligere 102.000 borgere, hvoraf mange er til den såkaldte målgruppe 5, der omfatter udvalgte patienter i særlig risiko.

Blandt andet havde 36.672 borgere i Region Syddanmark mandag eftermiddag en invitation til at blive vaccineret mod coronavirus – og de skulle så kæmpe om denne uges kun 4.739 ledige tider, som regionen har gjort tilgængelige på hjemmesiden vacciner.dk.

Lige siden myndighederne tog hul på at vaccinere den såkaldte målgruppe 2 i starten af januar med borgere over 64 år, der modtager praktisk hjælp og personlig pleje i hjemmet, har der været en ubalance mellem antallet af invitationer og doser, fortæller Stephanie Lose, der også er formand for Danske Regioner.

Statens Serum Institut (SSI) skriver som en forklaring på de mange invitationer i en mail til Berlingske: »Der er helt generelt behov for at invitere flere borgere til vaccination, end der umiddelbart er vacciner for at sikre en hurtig udrulning af vaccinationerne og med mindst muligt spild. Samtidig har man som borger behov for at vide, om man er visiteret til en bestemt gruppe, selvom det kan betyde, at man må vente lidt, før man kan booke en tid til vaccination.«

 

Del artiklen med dine venner