To bekymrende nye amerikanske varianter fundet

Nye amerikanske virusvarianter er dukket op i både New York og Californien. De er involveret i hhv. hvert fjerde smittetilfælde i New York og halvdelen af smittetilfældene i Californien.

En bekymrende variant af virussen kaldet B.1.526 dukkede første gang op i prøver i New York i november, men har siden spredt sig hurtigt i byen med 8,4 millioner indbyggere og er nu involveret i op mod hver fjerde af alle smittetilfælde i byen, viser ny forskning. Varianten er bekymrende, fordi den har en mutation, som gør den mindre følsom overfor vacciner.

Forskere ved Caltech og forskere ved Columbia University har i to forskellige studier fundet, at varianten fra New York har samme karakteristika som varianterne fra Sydafrika og Brasilien, som begge er mindre følsomme overfor antistoffer og vaccinationer.

Columbia-forskernes studie, som endnu ikke er fagfællebedømt, finder, at patienter med varianten i gennemsnit er seks år ældre end andre smittede og har en større sandsynlighed for at have været indlagt. Forskere bag samme studie skriver, at B.1.526-varianten også er spredt i det nordøstlige USA, og at mutationerne kan udgøre et problem i forhold til "aktuelle indgreb".

En af mutationerne i den nye variant er E484K-mutationen. Det er en mutation, som den sydafrikanske og den brasilianske variant begge har, og i England (endnu ikke i Danmark) har man også fundet nogle eksempler på mutationen E484K blandt enkelte tilfælde af den britiske variant (B.1.1.7).  

E484K er en mutation i spike-proteinet og kaldes en "escape-mutation", fordi laboratorieforsøg har vist, at antistoffer fra vacciner ikke virker lige så godt på virus med mutationen. Det vil sige, at en person, der allerede har været smittet, kan smittes igen, som det er set i Manaus i Brasilien, ligesom vaccination ikke giver helt den samme effektivitet, som den ellers ville give mod andre mutationer. 

Også herhjemme har vi fundet E484K-mutationen, som Sundhedspolitisk Tidsskrift tidligere har skrevet om. Frem til 16. februar er E484K-mutationen fundet i 131 tilfælde herhjemme.

Myndighederne i New York nedtoner opdagelsen af ny coronavariant og siger, at det er for tidligt at at konkludere, om coronavaccinerne vil virke mod varianten, og der er ikke indført strammere restriktioner. Tværtimod er en fire-trins genåbningplan netop sat i værk, hvor bl.a. restauranter, sportsarrangemneter og biografer kan få lov at åbne i løbet af den næste halvanden måned. 

Smitten i USA er faldet dramatisk siden 7. januar, men faldet er sket langsommere i New York i forhold til resten af USA. I de seneste 14 dage er der slet ikke set et fald i New York, hvorimod smitten i hele USA er faldet med 32 procent. 

Varianten i Californien

Også i Californien er en ny variant dukket op - B.1.427/B.1.429, som muligvis kan forklare, hvorfor Californien har oplevet en dramatisk stigning i antallet af smittetilfælde med covid–19 og coronarelaterede dødsfald de seneste måneder.

Forskere ved University of California i San Francisco fandt ikke varianten i nogen af dens prøver taget i september. Men i slutningen af januar var det i over halvdelen af deres prøver.

Forskning tyder på, at varianten er mere smitsom og kan forårsage mere alvorlig sygdom og død, men eksperter advarer om, at undersøgelsens størrelse var lille.

”Denne variant er bekymrende, fordi vores data viser, at de er mere smitsomme, mere tilbøjelige til at være forbundet med svær sygdom og i det mindste delvist resistente over for neutraliserende antistoffer,” siger førsteforfatter til studiet, Charles Chiu, til Science. Han er ekspert i smitsomme sygdomme og sekventering ved University of California i San Francisco. Han forventer, at varianten om en måned er at finde i 90 procent af tilfældene i Californien.

Den mutation, som kan være årsag til øget smitte og farlighed ved B.1.427/B.1.429 er L452R.

Den mutation kan man dog se ved flere varianter, og man så den første gang i Danmark i marts 2020, påpeger blandt andre Francois Balloux, professor og direktør for Genetics Institute ved University College London.

Fra flere eksperter på Twitter antyder derfor, at eftersom mutationen har eksisteret længe, er den måske ikke sig selv skyld i den voldsomme opblussen. 

 

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner