På fredag skal tusindvis af danskere deltage i vaccine-eksperiment

Regionerne vil teste deres vaccinekapacitet med et "storskala"-forsøg på fredag, hvor så mange som muligt skal vaccineres på én dag.

Målet er, at de danske sundhedsmyndigheder kan vaccinere over 100.000 borgere om dagen, og med yderligere hjælp fra det private er ambitionsniveauet skruet op til 400.000 om dagen. Fredag bliver en slags generalprøve på, hvor godt rustede regionerne er til opgaven.

Rekorden for flest vaccinerede danskere på en dag er fra 6. januar, hvor 19.766 blev vaccineret. Det tal skulle gerne overgås på fredag.

"Inden for de næste måneder kommer vi til at modtage virkelig mange vacciner, og så bliver der for alvor sat turbo på. Vi har allerede vist i Danmark, at vi er blandt de absolut førende til at bruge vaccinerne, straks vi har modtaget dem. På fredag gennemfører regionerne derfor også et ”storskala”-forsøg, hvor der vaccineres så mange som muligt på én dag. Så vi sikrer os, at vi er klar til den periode, hvor vi skal vaccinere mere end 100.000 danskere dagligt," skriver statsminister Mette Frederiksen på Facebook.

Regionerne griber det forskelligt an på fredag - i én region vaccinerer man fra et vaccinationscenter, mens man i en anden vaccinerer fra syv forskellige steder.

 

Her vaccineres

 • I Region Hovedstaden skal 5.000 borgere vaccineres i Øksnehallen, der hidtil har vaccineret maksimalt 1.000 på en dag. Ifølge TV2 er strategien her at teste den maksimale kapacitet for et enkelt testcenter, og det gør man med borgere fra målgruppe to, tre, fire og fem.
 • I Region Nordjylland vaccinerer ca. 5.000 borgere på fredag i hhv. Aalborg på Håndværkervej og i Hjørring i Bagterphallen. Omkring 1.000 medarbejdere bliver vaccineret på Aalborg Universitetshospital. Det er personer fra målgruppe tre til målgruppe seks, der bliver vaccineret.
 • I Midtjylland regner man med at vaccinere 9.200 personer i løbet af fredag. De skal findes i målgruppe to, tre og fem og bliver vaccineret fra syv forskellige vaccinationscentre.
 • I Region Sjælland vaccineres 3.980 i hhv. Næstved og Holbæk, og de knap 4.000 personer skal findes i målgrupperne to, tre og fem. Derudover er planen at vaccinere 1.500 af regionens frontpersonale på sygehusene Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Roskilde.
 • I Region Syddanmark skal 9.000 personer have et stik med coronavaccinen fredag. Det vil foregå på syv vaccinationscentre i regionen, heriblandt fra OUH og Sygehus Lillebælt.

Kilde: TV2

 

 

Målgrupperne

 1. Personer som bor i plejebolig mv.
 2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.
 3. Personer med alder ≥ 85 år.
 4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
 5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved covid-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
 7. Personer på 80-84 år.
 8. Personer på 75-79 år.
 9. Personer på 65-74 år.
 10. Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved COVID-19.
 11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
 12. Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder.

 

OPDATERES: Følg med i, hvor langt Danmark og andre lande er kommet med vaccinering

Emner: corona coronavaccine

Del artiklen med dine venner