I vaccinationskalenderen skønnes de 190.000 patienter i gruppe 5 at være færdigvaccineret inden udgangen af marts.

Alvorligt syge patienter føler sig glemt i vaccinekøen

Tusindvis af alvorligt syge borgere, som er særligt udsatte over for covid-19, står i dag i uvished om, hvorvidt de kan forvente at få en invitation til en tidlig vaccine.

Det skriver Politiken, der har talt med patient, som er diagnosticeret med tre forskellige alvorlige lungesygdomme og diabetes og derfor frygter, at hun ikke vil overleve at blive smittet med covid-19. I over en måned har hun ventet på en besked fra sundhedsmyndighederne om en invitation til en tidlig vaccination, efter hendes læge indstillede hende til det 10. januar.

Men kun 17.286 alvorligt syge borgere fra gruppe 5, der indbefatter »udvalgte patienter med særligt øget risiko«, er indtil videre blevet vaccineret.

I vaccinationskalenderen skønnes de resterende ca. 173.000 personer i gruppen at have fået første stik inden 14. marts og være færdigvaccineret inden udgangen af marts.

Statens Serum Institut fastslår, at ingen er glemt i systemet.

»SSI inviterer personerne på listerne i denne gruppe løbende, i takt med at der kommer vacciner og efter aftale med Sundhedsstyrelsen. Da der endnu ikke er modtaget vacciner nok til at vaccinere alle, er der derfor personer, som er indmeldt til SSI, men som SSI endnu ikke har tilsendt invitation. Ingen er dog glemt, og alle skal naturligvis nok blive inviteret«, skriver instituttet i en mail til Politiken.

For at komme i målgruppe 5 skal man af en læge visiteret til en vaccination. Statens Serum Institut står for at invitere de pågældende personer til en vaccination via e-post.

Da Propatienter i januar skrev, at hårdt ramte KOL-patienter endnu ikke var tilbudt vaccine, skrev en række patienter i kommentarfeltet:

"Jeg har KOL. Lungekapacitet 29. Bor i Odense. Har intet hørt."

"Jeg har astma bronkitis og Moderaterne kol med en lungekapacitet på FEV1, FVC 63% og har heller ikke intet hørt noget"

"Er 69 år men en lungekapacitet på 23 %, har intet hørt."

#Det virker som noget rod. Vaccineoversigten viser desværre, at ældregruppen over 70 kun udgør en mindre del af de samlede vaccinerede."

"Det er godt men kan blive bedre, os med KOL kan blive mere syge rent psykisk når vi ikke ved hvilken gruppe eller hvem der indstiller os."

"Er 74 år, har KOL og en lungekapacitet på 25% - har INTET hørt og kan ikke få noget at vide."

"Tilbudt vaccinen, er 68 lungefunktion efter 8 lungeemboli er 29%. Har hjælp i hjemmet og er tilknyttet lungeambulatorie siden 2007. Desværre er der ikke flere vacciner at få for tiden."

"Er 88 år , har kol med en lungekapacitet på 32 ! Har intet hørt fra myndigheder."

 

 

ET TIP kan være, at syge borgere kan kigge i vacciner.dk, da der kan ligge vacciner til personer, som (endnu) ikke er inviterede via e-post. 

Del artiklen med dine venner