Nu kan du igen blive gratis vaccineret mod lungebetændelse, hvis du er i risikogruppe

Nåede du ikke at få gratis vaccine mod lungebetændelse sidste år, før der kom global mangel på vaccinerne? Så er der godt nyt. Der er nemlig vacciner til rådighed igen.

Vaccinen er ikke en vaccine mod covid-19, men den forebygger lungebetændelse, blodforgiftning og hjernebetændelse forårsaget af pneumokokker. Vaccinen er en del af en vaccinationspakke, som Folketingets partier og regeringen iværksatte i foråret 2020 for at reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme end coronavirus. 

”Der var en stor efterspørgsel efter at få en vaccination sidste år, da vi første gang tilbød vaccination. Derfor er vi glade for, at det nu igen er muligt at tilbyde en vaccination til de personer, som er i øget risiko for alvorlig pneumokoksygdom, og ikke nåede at få vaccinen i efteråret”, fortæller enhedschef og overlæge i Statens Serum Institut, Bolette Søborg. 

Alle, der er fyldt 65 år, børn med udvalgte kroniske sygdomme og andre borgere, der er i særlig risiko for svær pneumokoksygdom, kan få vaccinen gratis.

Hvis du er en af dem, der kan få den gratis vaccination, så skal du ringe og bestille tid til vaccinationen der, hvor du plejer at blive vaccineret. Vaccinationen kræver kun et enkelt besøg hos lægen, da du kun skal have et stik. Vaccinationen beskytter i op til seks år. Hvis du blev vaccineret mod pneumokokker i efteråret, skal du derfor ikke vaccineres igen. 

Skyld i mange lungebetændelser

Hvert år bliver omkring 48.000 danskere indlagt med lungebetændelse - langt størstedelen af dem er personer over 65 år. Pneumokokker er den hyppigste enkeltstående årsag til lungebetændelser, så på kort sigt vil bred vaccination af de ældre dermed kunne lette presset på de danske sygehuse i forbindelse med corona-epidemien, da færre vil blive indlagt. 

Hvert år dør 200 danskere af en lungebetændelse, som har udviklet sig til invasiv pneumokoksygdom - som eksempelvis kan være blodforgiftning eller hjernehindebetændelse. 

Vaccinen er relativt effektiv og billig. Alligevel har Statens Serum Institut indtil sidste år kun anbefalet den til personer i særlige risikogrupper – nærmere bestemt personer over 65, som lider af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), hjertesvigt eller type-1 diabetes. Men som led i arbejdet med at udbygge kapaciteten og aflaste sundhedsvæsenet, så det kan håndtere det øgede behov for behandling af patienter med covid-19, blev vaccinen altså gratis for alle, der er fyldt 65 år eller i risikogruppe.

 

 

Fakta om pneumokok-vaccine

Pneumokokker er det danske navn for bakteriearten Streptococcus pneumoniae.

Der findes to forskellige pneumokok-vacciner på det danske marked:

1. Den ene pneumokok-vaccine, som indeholder 13 forskellige typer af de pneumokok-bakterier, som kan resultere i en pneumokoksygdom som f.eks. lungebetændelse. Også kaldet den 13-valente pneumokok-vaccine.

2. Den anden pneumokok-vaccine, som indeholder 23 forskellige typer af de pneumokok-bakterier, der kan medføre en pneumokoksygdom som f.eks. hjernehindebetændelse. Også kaldet den 23-valente pneumokok-vaccine.

Begge vacciner virker ved at stimulere antistofproduktionen. Men vaccinen mod de 13-valente giver en mere langvarig beskyttelse.

Vaccinationerne beskytter heller ikke helt mod de samme sygdomme:

Vaccinen mod de 23 streptokokker beskytter mod flere bakteriearter i pneumokokfamilien, men kun mod de alvorlige invasive pneumokoksygdomme, hvilket vil sige bakterielle pneumokoksygdomme, hvor bakterierne har invaderet kroppen som ved f.eks. hjernehindebetændelse, blodforgiftning samt pneumokok-inficeringer af led og bughule. Vaccinen har vist at forebygge cirka tre ud af fire tilfælde af invasive pneumokoksygdomme hos voksne. Men den har ikke en bevist beskyttende effekt mod lungebetændelse.

Vaccinen mod de 13 forskellige pneumokokker har vist at yde beskyttelse mod såvel de alvorlige invasive pneumokoksygdomme som mod lungebetændelse på grund af pneumokokinficering. Vaccinen yder 46 procent beskyttelse mod lungebetændelse forårsaget af de 13 forskellige pneumokokker, som den beskytter imod, og giver 75 procent beskyttelse mod de meget alvorlige invasive pneumokoksygdomme.

Til vaccination kan der vælges mellem en enkelt vaccination med vaccinen, som beskytter mod de 23 forskellige streptokokker eller i stedet en vaccination med vaccinen, der beskytter mod de 13 streptokokker efterfulgt af en vaccination med den, som beskytter mod de 23.

Almindelig influenza-vaccination anbefales til ældre, og mange risikofaktorer for influenzasygdom er de samme som for alvorlig pneumokoksygdom. Disse to vacciner kan evt. gives samtidig.

Kilder: Sundhed.dk, sst.dkssi.dk  

 

 

Emner: pneumokoksygdom pneumokok-vaccine

Del artiklen med dine venner