"Nu skal vi virkelig i gang med gruppe 3, altså de hjemmeboende ældre over 85 år, der kan klare sig selv, men som er i stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb," siger Søren Brostrøm.

Mangel på vacciner: Nu ændres vaccineplanen

Vaccinationscentrene står klar, men Danmark mangler vacciner i en grad, så Sundhedsstyrelsen nu bliver nødt til at ændre vaccineplanen. Det betyder, at vaccineindsatsen i den kommende tid udelukkende skal koncentrere sig om de ældste borgere over 85 år.

Det siger direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, til Politiken.

"Nu skal vi virkelig i gang med gruppe 3, altså de hjemmeboende ældre over 85 år, der kan klare sig selv, men som er i stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Det betyder konkret, at frontpersonalet i sundhedssektoren og ældreplejen, der ikke har fået første stik, må vente," siger Søren Brostrøm til Politiken.

Sundhedsstyrelsen ændrede dens vaccinationskalender første gang for to uger siden, hvor de ældstes vaccination første gang blev udsat. Det skete, da Pfizer reducerede antallet af vaccineglas, der blev sendt til Danmark.

Siden er vaccinationsplanen nedjusteret i takt med meldinger om, at Danmark modtager færre vacciner fra Pfizer end først antaget. Og efter AstraZeneca, hvis vaccine forhåbentlig godkendes fredag, også har sænket de europæiske forventninger til leverancer.

Ifølge Søren Brostrøm kan ældre over 85 år se frem til snart at modtage Moderna-vacciner, der burde ankomme til Statens Serum Institut søndag, og Pfizer-vacciner, der kommer i næste uge.

Lægeforeningens formand Camilla Noelle Rathcke kalder beslutningen et drastisk skridt, som  kan få meget uheldige konsekvenser for hele corona-indsatsen.

"Læger og andre i front arbejder måned efter måned under et benhårdt pres og bliver også i højere grad end resten af befolkningen smittede og syge af covid-19, netop fordi de står i front. Det kan ikke blive ved«, siger Camilla Rathcke til Politiken.

Planen er stadig, at alle danskere, som ønsker at blive vaccineret, er færdigvaccineret i slutningen af juni. 

Emner: corona coronavaccine

Del artiklen med dine venner