”Vi er virkelig kede af at blive bragt i denne situation. Det sker på et meget afgørende tidspunkt,” siger Søren Brostrøm.

Langt færre danskere kan vaccineres i første kvartal - vaccinationsprogram justeres

Pfizer og BioNTech har nu meddelt, hvor mange vaccinedoser de kan levere til Danmark i denne uge - og meddelelsen er ikke opløftende. De kan nemlig kun kan levere halvt så mange vacciner, som de havde lovet i denne uge.

Samtidig vil Danmark i første kvartal af 2021 modtage en mindre mængde vaccine, end hvad Pfizer tidligere har oplyst. Det betyder i praksis, at Danmark i første kvartal kan give omkring 85.-100.000 færre vaccinationer end oprindeligt planlagt – hvilket svarer til 42.-50.000 færre vaccinerede danskere. Dette svarer til en nedgang i antallet af vaccinationer med Pfizers vaccine på 10 procent. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Endeligt har Pfizer meddelt, at der kan være forskelle i, hvor meget enkelte europæiske lande beskæres i leverancerne den kommende uge. Det er uklart, om det også gælder for hele første kvartal. 

I alt kommer 35.100 doser denne uge (er ankommet til SSI tirsdag eftermiddag), og efter at to pakker med 1.170 doser i hver sendes til hhv. Grønland og Færøerne, er der kun 32.760 doser tilbage til anvendelse i Danmark. Det var meningen, at Danmark skulle have modtaget i alt 71.370 doser fra Pfizer/BioNTech og ingen fra Moderna i denne uge.

Det betyder, at Sundhedsstyrelsen må justere en smule på den planlagte udrulning af vaccinationsprogrammet.

”Vi er virkelig kede af at blive bragt i denne situation. Det sker på et meget afgørende tidspunkt, hvor vi både står over for at skulle tage fat på nye målgrupper, særligt de allerældste, og hvor vi samtidig skal til at tilbyde borgerne det andet stik, som vi har lovet,” siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Meldingen om færre doser end aftalt betyder, at Sundhedsstyrelsen lige nu må prioritere endnu skarpere end hidtil. 

”Vi holder fast i den prioriteringsrækkefølge, vi allerede har fastlagt. Vi prioriterer derfor at tilbyde andet stik til de borgere på plejehjemmene, som blev vaccineret i uge 52 og 53. Derudover er der nogle borgere, som allerede har bestilt vaccinationstid i næste uge, som så vidt muligt også vil blive vaccineret. Vi vurderer herudover i starten af næste uge, om der vil være overskydende doser til andre målgrupper,” siger han.

De begrænsede vacciner i denne uge betyder også, at der ikke kan inviteres flere blandt personalegrupperne til at få første stik.

Da Pfizer i sidste uge varslede, at der ville komme færre vacciner i denne uge, lød det samtidig, at det lovede antal vacciner i hele første kvartal ville blive leveret i første kvartal.

Men det bliver åbenbart ikke tilfældet alligevel.

"Danmark arbejder både direkte og via EU på at søge en løsning fra Pfizer, så reduktionerne bliver mindre," skriver Statens Serum Institut.

 

Sådan prioriteres de begrænsede vaccinedoser den kommende tid

  • Gruppe 1: Personer, som bor i plejebolig mv. Personer i gruppen, som blev vaccineret i uge 52 og 53, tilbydes genvaccination. Dertil kommer en mindre gruppe af personer i målgruppen, som endnu ikke er vaccineret første gang, hvilket estimeres til højest 2.200 personer. Antallet estimeres sammenlagt til cirka 14.200 personer.
  • Gruppe 2: Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp. Personer i gruppen, der allerede er bookede, kan vaccineres med første do-sis, hvis der er et tilstrækkeligt antal doser til rådighed.
  • Gruppe 5: Udvalgte patienter ≥ 65 med særligt øget risiko. Personer i gruppen, som blev vaccineret i uge 52 og 53, hvilket er meget få, kan tilbydes genvaccination. Personer i gruppen, der allerede er bookede, kan vaccineres med første dosis, hvis der er et tilstrækkeligt antal doser til rådighed.
  • Gruppe 6: Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko Personer i gruppen, der allerede er bookede, kan vaccineres første gang, hvis der er et tilstrækkeligt antal doser til rådighed.

I gruppe 4 med frontpersonale kan der ikke inviteres flere med sendingens begrænsede mængde.

Genvaccinationerne på plejecentrene kan eventuelt inkludere en mindre gruppe af frontpersonale, der lige som borgerne samme sted blev vaccineret med første dosis i uge 52/53, og hvor det vil være hensigtsmæssigt af hen- syn til minimering af spild mv. at tilbyde anden dosis ved samme lejlighed.

Kilde: Brev fra Sundhedsstyrelsen til regionerne 

Emner: corona coronavaccine

Del artiklen med dine venner