Forskningsprojektet vil undersøge om ny behandling, hvor man vha. vatpinde bedøver nerver i næsen, kan bruges hos de patienter der har udviklet hovedpine efter COVID-19 infektion. Foto: Mads S. Jespersen

Forskere vil undersøge, om blokade i næsen kan virke mod senfølge af covid-19

Nyt studie skal undersøge, om en simpel lokalbedøvelse i næsen kan afhjælpe vedvarende hovedpine efter infektion med covid-19.

Forskere fra Anæstesiafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital går nu i gang med at undersøge en ny behandling af covid-19 senfølge. Langt de fleste, der bliver syge med coronavirus, kan vende tilbage til en almindelig hverdag, når de igen bliver raske. Men opgørelser viser, at omkring 10 procent af alle inficeret med covid-19 vil opleve vedvarende hovedpine. Da der er ca. 190.000 registrere smittede danskere må forventes, at tilstanden aktuelt påvirker, har påvirket eller vil komme til at påvirke over 19.000 danskere. 

Behandlingen, der tænkes at kunne lindre eller fjerne hovedpinen helt, består i en såkaldt nerveblokade, der noget utraditionelt udføres ved at indføre en vatpind i hver af patientens næsebor. Vatpindene vædes med lokalbedøvelse og kan derfor bedøve en række nerver, der findes bagtil i næsen – hvilket skulle kunne afhjælpe hovedpinen.

"Vores håb er, at blokaden kan virke på de patienter, der har udviklet vedvarende hovedpine efter infektion med covid-19. Blokaden har tidligere vist sig effektiv på andre hovedpineformer, og det er vores håb, at vi også på sigt kan tilbyde en nem og hurtig behandling af den vedvarende hovedpine," siger Mads S. Jespersen, der er leder af forsøget.

Forsøget, der udføres som et lodtrækningsforsøg, er godkendt af Den Videnskabsetiske Komité og klar til at gå i gang – nu skal der blot findes patienter, der vil deltage. Studiet skal udføres på Bispebjerg Hospital, og forskerne ser frem til at komme i gang.

tudiet gennemføres som et lodtrækningsstudie omfattende 60 deltagere, hvor en tredjedel behandles med en aktiv blanding med to lokalbedøvelsesmidler (lidocain og ropivacain), en tredjedel får behandling med uvirksomt stof (”placebo”, sterilt saltvand) og den sidste tredjedel gives behandling med uvirksomt stof og falsk blokadeplacering, hvor vatpinden indføres til et sted i næsen, hvor der ikke opnås kontakt til nervekernen. Ved manglende bedring tilbydes blokade med aktiv behandling.

Man kan læse mere om forsøget på www.forsøgsperson.dk.

Emner: senfølger corona

Del artiklen med dine venner