"De patienter, som er i målgruppen for vaccinen, vil blive kontaktet af den praktiserende læge og få tilbud om at blive henvist til vaccination”, siger Jonatan Schloss.

Er du i risikogruppen for covid-19? Sådan skal du forholde dig i forhold til vaccination

Det bliver de praktiserende læger, som får til opgave at kontakte og henvise de særligt sårbare patienter med risiko for at få et alvorligt corona-forløb til covid-19-vaccinen, når de første faser af Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram bliver rullet ud i den nærmeste fremtid. 

Når ældre på plejehjemmene og særligt udvalgt personale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren, som er særligt udsat eller varetager en kritisk funktion, som de allerførste har fået en coronavaccination, står de særligt udsatte sårbare grupper for tur. 

I den fase af vaccinationsprogrammet får de praktiserende læger en afgørende rolle. Her bliver det de praktiserende lægers ansvar, på baggrund af retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, at vurdere, om deres patienter skal vaccineres mod covid-19. Da man på det tidspunkt sandsynligvis vil foretage vaccinationer i særlige telte, bliver der rent praktisk tale om, at de praktiserende læger skal lave en henvisning til en vaccination. 

Naturlig opgave for praktiserende læger

Jonatan Schloss er med på, at det bliver en ekstra arbejdsbyrde for de praktiserende læger, men han mener, at visiteringsopgaven er en helt naturlig opgave for den praktiserende læge. 

"Du skal sidde med patientens journal og have kendskab til patienten for at vurdere, om man opfylder kriterierne for at være i en risikogruppe, så man kan få en vaccination som en af de første, eller om man skal vente lidt til almindelige danskeres tur," siger PLO-direktøren. 

Lægen kontakter patienter

Netop kriterierne kommer til at fremgå af en vejledning fra Sundhedsstyrelsen, som ikke er klar endnu. Men ifølge Jonatan Schloss vil der sandsynligvis blive tale om de samme risikogrupper, som styrelsen tidligere har meldt ud - f.eks. overvægtige, patienter med lunge- eller kræftsygdomme, diabetes m.v.  

“Jeg forestiller mig, at man fra Sundhedsdatastyrelsen laver en bruttoliste over, hvem man har registreret som KOL- og diabetespatienter. Listerne bliver så sendt til den praktiserende læge, som så skal validere dem i forhold til det konkrete kendskab til patienterne. De patienter, som er i målgruppen for vaccinen, vil så blive kontaktet af den praktiserende læge og få tilbud om at blive henvist til vaccination”, siger Jonatan Schloss.

Der er også oplysninger, som ikke findes - f.eks. om “svært overvægtige”. De ligger ifølge PLO-direktøren ikke nødvendigvis i nogen database. Her vil lægen skulle gennemgå sine patienter og se, hvem der falder indenfor målgruppen. 

På sigt vil de sædvanlige kunne vaccinere

Så længe vaccinerne er så vanskelige at håndtere, som de første doser bliver (skal opbevares ved minus 70 grader og fås i flerdosis-ampuller), så vil det altså være almen praksis primære opgave i første omgang at vaccinere de ældre borgere på plejehjemmene og dernæst udvælge borgere i risikogrupperne. Men når vaccinerne kan opbevares i almindelige køleskabe, så er de praktiserene læger også klar til at vaccinere.

“Når der kommer flere vacciner, og de bliver nemmere at have med at gøre, så tror jeg, at man vil åbne op for, at alle de sædvanlige kan vaccinere - både læge, apotek og andre private udbydere som f.eks. Matas. Om man til den tid skal have en henvisning er for tidlig at sige noget om endnu”, siger Jonatan Schloss.

 

 

 

Emner: corona

Del artiklen med dine venner