"Det er afgørende, at regionerne sikrer, at patienter med livstruende sygedomme får den udredning og behandling, de har krav på," siger Magnus Heunicke

Akut kræftsyge har anmeldt forsinket behandling under coronakrisen

Patienter med livstruende sygdom skulle stadig behandles akut, da både læger og sygehuse blev ramt af coronakrisen. Sådan lød meldingen fra Sundhedsstyrelsen i marts. Nu viser det sig, at blandt andre alvorligt kræftsyge har anmeldt forsinket behandling.

Det skriver B.T.

»Der er anmeldelser fra seks patienter, der har fået forsinket behandling eller diagnosticering af kræft under coronarestriktionerne,« fortæller Karen-Inger Bast, der er direktør for Patienterstatningen, til B.T.

Helt konkret drejer det sig om flere forskellige kræftformer. Der er anmeldelser om forsinket behandling af kræft i benet samt forsinket diagnose af lungekræft og knoglemetastaser efter brystkræft. En patient med forsinket diagnose af tarmkræft døde efter anmeldelsen om erstatning.

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver på en mail til B.T.:

"Reglerne om maksimale ventetider på kræftområdet har været gældende under hele epidemien. Regionerne fik i foråret lov til at begrænse aktiviteten på ikke-akutte sygdomme for at skabe plads til covid-19 patienter, men det gjaldt ikke for akutte og livstruende sygdomme. Udskydelsen af behandlinger gjaldt således ikke kræftområdet, hvilket har været krystal klart. Det er afgørende, at regionerne sikrer, at patienter med livstruende sygedomme får den udredning og behandling, de har krav på.« 

B.T. har også skrevet om for sen behandling af andre akutte sygdomme under coronakrisen. F.eks. havde patienten Poul Henning Hansen havde akut meningitis, men både vagtlæge og egen personlige læge afviste ifølge B.T. at se ham for at undgå coronasmitte.m Det skete, selv om han hårdt ramt af sygdommen ringede efter hjælp flere gange.

For sen behandling af kræft og meningitis grundet coronarestriktionerne er ikke eneste akutte og livstruende sygdom, der er havnet hos Patienterstatningen.

»Vi har to af den slags sager, hvor patienterne siger, de har udviklet lammelser, fordi de ikke blev rygopereret hurtigt nok. Og det er i den alvorlige ende,« siger Karen-Inger Bast til B.T.

Del artiklen med dine venner