Den amerikanske præsident Donald Trump mente i oktober, at det var en Guds velsignelse, at han fik covid-19. For så fik han afprøvet biotekfirmaet Regenerons eksperimentelle og ikke-godkendte cocktail af monoklonale antistoffer, Regn-cov2

Sundhedsmyndigheder i USA godkender eksperimentel behandling, som Trump fik

Den amerikanske præsident Donald Trump mente i oktober, at det var en Guds velsignelse, at han fik covid-19. For så fik han afprøvet biotekfirmaet Regenerons eksperimentelle og ikke-godkendte cocktail af monoklonale antistoffer, Regn-cov2. Den behandling mente han nemlig var årsagen til sin hurtige bedring. Nu har de amerikanske sundhedsmyndigheder godkendt nødbrug af behandlingen.

"Det var Guds velsignelse. En velsignelse i forklædning. For før min sygdom var behandlingen en behandling på linje med alle andre. Men jeg havde hørt om den og foreslog selv lægerne at afprøve den på mig, og jeg fik det straks bedre. Så nu har jeg autoriseret en nødgodkendelse af behandlingen. Jeg vil have, at alle syge amerikanere kan få samme behandling som jeg. Og vi arbejder på, at det skal være gratis," sagde Trump i en video på Twitter 7. oktober. 

Om det rent faktisk var Regn-cov2 (eller et af de andre midler, som han fik), som helbredte Trump, ved ingen. Mange covid-patienter bliver raske af sig selv.

Trods Trumps ord om, at han havde autoriseret en nødgodkendelse, så er det dog først nu, at de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA har godkendt biotekselskabet Regenerons middel Regn-cov2 til nødbrug. Et lignende præparat bestående af monoklonale antistoffer fra Eli Lilly, bamlanivimab, blev godkendt til nødbrug tidligere på måneden. Tilladelsen til nødbrug er kun for mennesker i høj risiko for at udvikle svær covid-19. Og den er ikke rettet mod indlagte eller patienter, som har brug for ilt. Data viser nemlig indtil nu, at monoklonale antistoffer synes bedst til patienter, som for nylig er testet positive, og hvor virus ikke har fået tid til at udvikle sig voldsomt i kroppen.

Nødgodkendelsen er sket på baggrund af et randomiseret, dobbelt-blindet, placebokontrolleret klinisk forsøg med 799 smittede, som havde milde til moderate symptomer og ikke var indlagt på hospital. Data viste bl.a., at for tre procent af patienterne, som fik Regn-cov2, blev det nødvendigt at blive indlagt eller få akut behandling, mens det blev nødvendigt for ni procent af dem, som fik uvirksom placebo-milddel. 

Regn-cov2 er en cocktail, som består af de to midler casirivimab og imdevimab.

”Godkendelse af disse monoklonale antistofterapier kan hjælpe patienter med at undgå hospitalsindlæggelse og lindre byrden for vores sundhedssystem," siger FDA-kommissær Stephen M. Hahn og fortsætter: "Som en del af vores coronavirus-behandlingsaccelerationsprogram bruger FDA alle mulige veje til at gøre nye behandlinger tilgængelige for patienter så hurtigt som muligt, mens vi fortsætter med at undersøge sikkerheden og effektiviteten af disse behandlinger.”

Nødgodkendelsen rejser nu straks spørgsmål om, hvem der kan få lov at få de nye lægemidler. Mellem 150.000 og 200.000 amerikanere bliver testet positive hver dag i øjeblikket, og heraf er mange, som er i risiko for at få svære forløb. Regeneron har sagt, at firmaet her i slutningen af november kun har medicin nok til i alt 80.000. I begyndelsen januar vil produktionen være blevet sat så meget op, at 200.000 mennesker kan få den. Og først derefter vil produktionen for alvor kunne flyve på grund af et samarbejde med medicinalkæmpen Roche. Så de første to-tre måneder vil der altså kun være medicin nok til et fåtal af de mange millioner smittede amerikanere. 

Regeneron har fået et milliardbeløb af den amerikanske regering til at udvikle og producere lægemidlet, og de første 300.000 portioner er gratis. Men de smittede skal dog muligvis betale for behandlingen, da den skal foretages med drop på et hospital eller på en klinik.

Godkendt til 79 sygdomme

Monoklonale antistoffer blev først udviklet som en terapi i 1970'erne, og siden da har FDA har godkendt dem til 79 sygdomme, der spænder fra kræft til AIDS.

Konvalescent plasma fra mennesker, der kommer sig efter covid-19, indeholder en blanding af forskellige antistoffer. Nogle af molekylerne kan angribe coronavirus, men mange er rettet mod andre patogener. Forskere har forsøgt at finde de mest potente antistoffer mod covid-19. De har derefter fremstillet syntetiske kopier af disse molekyler, kendt som monoklonale antistoffer. De udvalgte syntetiske antistoffer bruges så i en behandling for covid-19, enten individuelt eller i cocktails.

USA’s førende ekspert i infektionssygdomme, Anthony Fauci, mener, at de monoklonale antistoffer er lovende både som behandling og til forebyggelse af covid-19. Det sagde han i et interview med MedPage Today 1. september. Fauci, læge og direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), sagde desuden, at antistofferne har en meget koncentreret, meget specifik, direkte antiviral tilgang til en række sygdomme.

”Succesen med ebola var meget opmuntrende," sagde Anthony Fauci.

Fauci forklarede videre, at antistofferne ikke er praktisk anvendelige for andre vira, der kun varer en dag eller to, hvor virussen måske allerede er væk, når patienten modtager behandlingen: 

"Hvis du har en sygdom, der er alvorlig nok og langvarig nok, som vi så med ebola, og hvad vi i øjeblikket ser med covid-19, har du formentligt  muligheder for at få det monoklonale antistof til at fungere," sagde Fauci.

Emner: corona

Del artiklen med dine venner