Ny, 95 procent effektiv coronavaccine indkøbt til Danmark

Sundhedsminister Magnus Heunicke )Soc) kunne glad annoncere på Facebook i går, at Danmark sikrer sig ca. to millioner doser af Pfizers nye og supereffektive coronavaccine.

Det sker ved, at Danmark tiltræder EU´s forhåndsaftale om vaccinindkøb fra Pfizer.

Direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, var ikke sen til at følge efter på Twitter og skrev, at Danmark nu har aftaler om vacciner til 7,8 millioner mennesker.

"Der er nok til alle, og der er lagt billet ind på mere," siger han.

Danmark har tidligere tiltrådt EU-aftaler om vacciner med firmaerne Astra Zeneca, Sanofi-GSK og Johnson & Johnson. Ingen af de firmaer er dog slet så langt i vaccineudviklingen som Pfizer, og det er langt fra sikkert, at alle vacciner godkendes. Derfor er det vigtigt, at Danmark sikrer sig rigeligt med vacciner, så vi har råd til at misse nogen.

Pfizer frigav onsdag nye data fra sidste testfase af den nye vaccine, og de var opløftende: Vaccinen beskytter ifølge de nyeste data omkring 95 procent af befolkningen mod covid-19. I sidste uge meldte Pfizer og partneren, biotekfirmaet BioNTech, ud, at deres fælles vaccine mod covid-19 overgik forventningerne, og at en tidlig analyse viste, at personer, der fik to injektioner af vaccinen med tre ugers mellemrum, oplevede mere end 90 procent færre tilfælde af symptomatisk covid-19 end de, der fik placebo. Men nu viser de nyeste data altså, at vaccinen er 95 procent effektiv. For personer over 65 år viser den en effektivitet på 94 procent.

Inden for få dage vil Pfizer ansøge om en amerikansk nødgodkendelse af vaccinen. I overensstemmelse med vejledning fra de amerikanske sundhedsmyndigheder Food and Drug Administration (FDA), kan virksomheder, der står bag vaccinekandidater, ikke anmode om tilladelse til at distribuere vaccinen, førend halvdelen af ​​patienterne i deres undersøgelse er blevet observeret for sikkerhedsproblemer i mindst to måneder efter deres anden dosis. Pfizer har længe oplyst, at man forventer at krydse denne tærskel i den tredje uge i november, som vi er i nu.

I Europa er det lægemiddelagenturet EMA, som skal godkende vaccinen til europæisk brug. Og EMA har iværksat en beredskabsplan, der bl.a. indebærer, at sagsbehandlingstiderne kan reduceres betragteligt, og en covid19-vaccine kan få en hurtigere godkendelse, uden at der slækkes på de strenge krav til dokumentation af effekt og sikkerhed. Det kan ske ved at udstede en såkaldt betinget godkendelse. Hvis en betinget godkendelse gives, vil det kun ske på grundlag af dokumentation om effekt og bivirkninger fra titusinder af frivillige forsøgspersoner samt på grundlag af en vurdering af kendte og potentielle virkninger og bivirkninger. En betinget godkendelse gives for 1 år og kan forlænges årligt. Når myndighederne har fået al den aftalte dokumentation, kan den betingede godkendelse ændres til en egentlig markedsføringstilladelse.

"Ja, jubelbrølene venter vi lidt med endnu. Alle data skal lande hos EMA først, og så skal de videnskabelige/faglige ekspertbedømmere anbefale, at vaccinerne godkendes. Vel har vi travlt, men det må ikke gå for hurtigt!" skriver Thomas Senderovitz på Twitter.

 

Emner: Vaccinationer vaccine corona

Del artiklen med dine venner